KÜLFÖLD

Elmondta a teljes igazságot a leghíresebb jeti-videó készítője!

A 84 éves férfi azt meséli, hogy az egész élete felfordult az 59 másodperces videó miatt. Azt kívánja, bárcsak ne látta volna a jetit...
  • Szerző: WM

Bob Gimlin, az egykori cowboy élete gyökeresen megváltozott, amikor 1967-ben egy Dallashoz közeli erdőben lencsevégre kapta a már akkor is legendásnak számító jetit. Bár akkor még internet sem volt, mégis futótűzként terjedt a videó, volt olyan amerikai mozi, amelyik a műsorára tűzte a nem mindennapi felvételt. 

Gimlin számára meghozta a világsikert  a kisfilm, de ma már azt kívánja, bár soha ne látta volna a félig ember, félig gorillaszerű lényt.

Az akkor 35 éves Gimlin nem volt egyedül, társa és barátja, Roger Patterson is vele tartott az erdőbe. Sőt, ő volt az, aki Gimlint egyáltalán rábeszélte, hogy induljanak el jetivadászatra. Az első gyanús jelek, amiket találtak, a hatalmas lábnyomok voltak, amelyek sem embertől, sem ma élő állattól nem származhattak. 

Mindkét cowboy azt mesélte, hogy a következőképpen látták meg a "nagylábnak" is elnevezett lényt:

Egyszerre bokrosodott meg mindkettőnk lova, egyszerűen nem akartak továbbmenni. Ezután láttuk meg a jetit, alig 10 méterre tőlünk...

Patterson volt az, aki előkapta 16 mm-es Kodak kameráját, és megörökítette a mára már legendásnak számító videót. Patterson ezután összevágta a nyers felvételt, majd világ körüli turnéra indult vele. Gimlin kirekesztve érezte magát, majd csalódottságában el is adta a filmjogok ráeső részét, mindössze 10 dollárért. Az újabb fordulat akkor jött, amikor Patterson 1972-ben rákban elhunyt. Ezután már Gimlin volt az egyetlen élő szemtanú, akit kérdezni lehetett a történtekről.

Ettől a pillanattól keseredett meg igazán a férfi élete, mivel a jetihívők prófétaként, a jetitagadók pedig hazug csalónak tartották. A zaklatások nem hagytak alább - írja most a bild.de.

Egy jetihívőnek akkora dolog volt találkozni Gimlinnel, mint egy katolikus embernek a pápával. Voltak olyan éjszakák, hogy a háza előtt megálltak autókkal és ordítottak, hogy jetivadászatra akarnak vele menni. 

A férfi megérti a kétkedőket, ő sem hinne el egy ilyen történetet, de ő tudja, hogy mit látott. Máig állítja: az ott, akkor, 1967-ben a valóság volt, nem egy gorillajelmezbe öltözött ember.