KÜLFÖLD

Elmebaj: Biden átnevezi az amerikai hadihajókat, mert szerinte a rasszizmust éltetik

Az új amerikai vezetésnek az a legnagyobb problémája a hadihajókkal, hogy polgárháborús csatákról és konzervatív politikusokról vannak elnevezve.

A Joe Biden közvetlen irányítása alatt álló amerikai haditengerészet (US Navy) egyik újonnan felállított munkacsoportja javaslatot tett az olyan hadihajók és tengeralattjárók átnevezésére, melyek „a rasszizmust és a fehér felsőbbrendűséget éltetik”, illetve a „konföderációt ünneplik”.

A testület szerint azért van szükség a tömeges névváltoztatásra, mert ezzel előremozdítható a sokszínűség és faji egyenlőség – írja a Business Insider.

„A kongresszus és a média is kiemelten foglalkozott a haditengerészet bizonyos hajóinak neveivel az utóbbi időben, ugyanis azok összefüggésbe hozhatóak konföderációval, illetve a fehér felsőbbrendűség ideológiájával”

- olvasható a haditengerészet munkacsoportjának szerdán közzétett 141 oldalas jelentésében, amiben arra szólították fel az illetékeseket, hogy azonosítsák a konföderációval összefüggő, rasszista, becsmérlő vagy kulturálisan érzéketlen személyekről, eseményekről elnevezett hadihajókat.

A jelentésben nem neveznek meg egyetlen járművet sem, amivel gond lehet, de a Business Insider szerint kettő hajó biztosan áldozatául fog esni a névváltoztatásnak:

A USS John C. Stennis Nimitz osztályú nukleáris repülőgép-hordozó anyahajó Mississippi állam demokrata párti szenátoráról, John C. Stennis-ről kapta a nevét, aki 1947-től 1989-ig töltötte be tisztjét, és több, faji szegráció-ellenes szövetségi törvényt sem szavazott meg. Többek között az 1964-es polgári jogi törvény, és az 1965-ös szavazati jog kibővítéséről szóló jogszabály-módosítást sem támogatta, tehát a baloldal mai megítélése szerint rasszista volt, így semmi sem viselheti a nevét.

A USS John C. Stennis Stennis Nimitz osztályú nukleáris repülőgép-hordozó anyahajó.

A másik problémás hajó a USS Chancellorsville Ticonderoga osztályú cirkáló lehet, amit az amerikai polgárháború Chancellorsville-i csatájáról (1863. április 30. – május 6.) neveztek el. Ebben az ütközetben a konföderációs csapatok nagy arányú győzelmet arattak a létszámfölényben lévő Unionisták felett, amiből – a demokraták szerint – egyenes következik, hogy a rabszolgatartás aratott diadalt a szabadság felett, tehát ezt a csatát jobb örökre elfelejteni.

A USS Chancellorsville Ticonderoga osztályú cirkáló Pearl Harbor kikötőjében.

A konföderációs örökség teljes kiirtása tendenciózusan, és évek óta tart Amerikában. Tavaly júliusban például Mark Esper amerikai védelmi miniszter kitiltotta a konföderációs zászlókat a katonai létesítmények területéről. A korábbi tárcavezető a minisztérium felügyelete alá tartozó valamennyi létesítményben – köztük támaszpontokon – is – betiltja a konföderációs zászlókat, és azóta csak a hivatalos amerikai (csillagos-sávos) zászlót, a katonai zászlókat és az Egyesült Államok szövetségeseinek egyes lobogóit lehet kitűzni.

Idén január 12-én pedig Mississippi, konföderációs jelképet is tartalmazó zászlaját cserélték le, miután az állam kormányzója Tate Reeves aláírta az erről rendelkező törvényt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?