KÜLFÖLD

Egy új tanulmány szerint a koronavírus nem a tüdőt károsítja a legjobban

A Yale és a Harvard Egyetem professzorainak közös vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy a koronavírus nem is a betegek tüdejében okozza a legnagyobb károkat.
  • Szerző: WM

Az orvosok és tudósok figyelme eddig a COVID-19-ben szenvedő betegek tüdejére összpontosult. Rengeteg koronavírusos ember halt bele a tüdőelégtelenség következményeibe. Egy komoly amerikai tanulmány azonban rávilágít arra, hogy a fertőzés nem is az emberek tüdejében okozza a legsúlyosabb hatást. A Yale és a Harvard Egyetem szakemberei által megvizsgált, a koronavíruson már átesett emberek jelentős részénél arra jutottak, hogy a betegek veséje és szíve is károsodott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: MTI

Ezen kívül többeknél magas vércukorértékeket mértek még abban az esetben is, ha a fertőzés előtt az egyén nem volt cukorbeteg.

Aakriti Gupta, a Columbia Egyetem kardiológusa a tanulmányt elolvasva arra jutott, hogy az orvosoknak ezentúl a koronavírust sokkal összetettebb betegségként kell kezelniük, mint ahogy eddig hitték. Ez azonban nagyobb mozgásteret jelent a gyógymódok kiválasztásánál is. A készítők a vizsgálatok összegzésénél arra a következtetésre jutottak, hogy egy komolyabb lefolyású koronavírusos betegség esetén a tüdő mellett több másik szerv is felmondhatja a szolgálatot. Ezek közé tartózik a szív, a vesék, a máj, a hasnyálmirigy és az agy is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?