KÜLFÖLD

Egy kitartó nő miatt bukhatja az elnöki széket Emmanuel Macron

Le Pen pártja tavaly az európai parlamenti választáson már Macron pártja fölé kerekedett. A francia politikus abban reménykedik, hogy ez 2022-ben is sikerülhet neki. A közvélemény-kutatások szerint esély van az elnökváltásra.
  • Szerző: WM

Marine Le Pen francia politikus bejelentette, hogy elindul a 2022-es elnökválasztáson. A hírről beszámoló Welt című német újság megjegyzi, hogy Le Pen 2017-ben is megmérkőzött Emmanuel Macronnal, akkor azonban az elnökválasztás második fordulójában alulmaradt a jelenlegi elnökkel szemben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Macron és Le Pen

A vereséget követően a Nemzeti Gyűlés vezetője megreformálta a pártját, és részben ennek is köszönhetően tavaly az európai parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot szerezték meg, legyőzve a nagy rivális Macronékat is. A francia közvélemény-kutatások szerint egyébként egy most vasárnapi választáson Le Pen nyerne, mivel Macron népszerűsége több reformintézkedés miatt is rekord alacsony szinten áll. Sokan úgy látják, hogy a jobboldali politikát képviselő Le Pen lehetne az, aki újra jó irányba tereli az országot. A francia politikus terveinek már csak a saját pártja tehet keresztbe.

Az év második felében rendezik feltehetően majd azt a pártgyűlést, amelyen a Nemzeti Gyűlés megszavazza, hogy kit indítanak az elnöki posztért 2022-ben. Szakértők szerint elhanyagolható annak az esélye, hogy a párt küldöttei ne Le Pennek szavaznának bizalmat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?