KÜLFÖLD

Durva, mit találtak az európai vizekben, a Dunában van a legtöbb belőle

Egyre nagyobb problémát jelentenek az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok, a helyzetet pedig súlyosbítja, amit a folyókban találtak.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Tele vannak vizeink antibiotikummal, ami nagyban hozzájárul az antibiotikum-rezisztens baktériumok kialakulásához. Európában a Duna a legszennyezettebb folyó, de nálunk még mindig nem olyan drámai a helyzet, mint Bangladesben, ahol háromszázszor annyi antibiotikum van a vizekben, mint a biztonságos mennyiség.

Az antibiotikum-rezisztens baktériumok becslések szerint tízmillió emberrel végezhetnek 2050-ig. A problémát az jelenti, hogy a baktériumok annyira hozzáedződnek az antibiotikumokhoz, hogy az már nem lesz hatással rájuk - így az olyan, akár életveszélyes fertőzéseket, mint a TBC vagy a tüdőgyulladás, sem lehet sikeresen gyógyítani.

A gyógyszerek az ember által termelt szemétből kerülnek a vízbe, esetleg mezőgazdasági hulladékkal, vagy gyógyszergyárakból kifolyó szennyvízzel.

Európában a tesztelt vizek 8 százalékában volt nagyobb az antibiotikum mennyisége a biztonságos határértéknél. A Duna vize a legszennyezettebb, de még a Temzében is - ami tisztának számít - ötféle gyógyszer maradványait mutatták ki.

Afrikában és Ázsiában sokkal rosszabb a helyzet. Bangladesben egy hüvelyi fertőzésekre felírt antibiotikumból háromszázszor annyi volt a vízben, mint amennyi biztonságos, Kenyában pedig százszor annyi gyógyszer folyik a folyókban, mint amennyinek még szabad lenne - írja a The Guardianre hivatkozva a Blikk.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?