KÜLFÖLD

Csehországban kitört „kórháziágy-pánik”

A korábbi években a külföldre távozó orvosok és ápolók miatt a cseh egészségügyi rendszer az összeomlás szélére sodródott. Az enyhe tüneteket észlelők nagy része egyből kórházba akar menni, hogy biztosan legyen ágya.
  • Szerző: Ripost

Miközben a csehek a járvány második hulláma alatt már a harmadik egészségügyi miniszterüket fogyasztják, az Európai Unió 300 egészségügyi dolgozót, az USA Nemzeti Gárdája pedig néhány tucat katonaorvost küldött az országba, hogy enyhítse az orvoshiányt.

A csehek közül egyre többen már az enyhe panaszokkal is bevitetik magukat a kórházba, hogy ha rosszabbra fordulna az állapotuk, akkor is biztosan legyen férőhely a számukra.

Fotó: AFP

Október végén 500 fős tábori kórházat húztak fel Prágában.

„Amikor a prágai kórházak a kapacitásaik végére érnek és nem tudnak már új beteget fogadni, akkor a stabil állapotban lévőket átszállítják ide, hogy az akut eseteket ismét képesek legyen kezelni” – mondta el a tábori kórház igazgatója, Jan Kvacek.

Fotó: AFP

Csehországban november 20-ig szükségállapot van érvényben, amit a kormány szeretne meghosszabbítani 30 nappal. Emellet úgy tűnik, hogy az új igazolt fertőzöttek napi számának csökkenése már több mint egy hete töretlen, vagyis enyhülni látszik a járvány, ugyanakkor a kórházban kezeltek száma még egy ideig magas marad.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?