KÜLFÖLD

Csak most jöttek rá a kutatók: valójában ezért életveszélyes a koronavírus

Az új tanulmányok már érrendszeri betegségként is hivatkoznak a koronavírusra.
  • Szerző: Ripost

A Covid-19 vírus légzőszervi megbetegedésként azonosították, mivel elsősorban a tüdőt támadja meg, de mivel magas számban vérrögöt, sztrókot, agyi duzzanatot és szívproblémát is okozott, a szakemberek arra kezdtek gyanakodni, hogy nem egy légúti betegségről, hanem egy érrendszeri betegségről van szó.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ezért már áprilisban koronavírusos betegek csontfelépítését kezdték vizsgálni, legfőképp az érhálózat és endotélium területeit.

Fotó: Northfoto

A svájci kutatók arra találtak nyomokat, hogy a vírus az ereket és az azokban futó sejteket támadja meg, ez pedig magyarázattal szolgálna a véralvadásra és az olyan szervek működési elégtelenségére is, amelyek nem tartoznak a légzőszervhez- írja a Daily Mail.

Mint a lap írja, sok koronavírusos beteg nem a tüdőelégtelenség miatt veszti életét, hanem a vérrögök miatt. Az Egyesült Államokban is hasonló következtetésre jutottak, közleményük szerint 40%-ban a koronavírusos betegek haláláért vérrög a felelős.

A zürichi egyetem kórházában is felfigyeltek hasonló esetekre, náluk három olyan fertőzött volt, akiknek az esetében felmerült, hogy a koronavírus az ereket megtámadta, ami megmagyarázná a szív és a vese károsodását az ő esetükben.

Egy 71 éves férfival, aki korábban veseátültetésen esett át, mindössze 8 nap alatt végzett a koronavírus. Halála után az orvosok gyulladásos sejteket találtak a szervezetében, sőt az egészséges sejtek is elhaltak az átültetett vesében, továbbá a szívében, a tüdő ereiben és a vékonybelében is.

Ebből arra következtetnek az orvosok, hogy a vírus közvetlenül megfertőzte az erek endotéliumát, azaz a hámszövetét. Az ugyanis már ismert, hogy a vírus a tüdősejtekbe az úgy nevezett, ACE2 néven ismert receptorokon keresztül jut be. Azonban ezek az ACE2 sejtek megtalálhatóak az endotélium mentén is.

Ezáltal a test egész vérhálózata hajlamos lehet a megfertőződésre, ami magyarázattal szolgálhat a koronavírusos betegek teljes testére kiterjedő hatására. Sőt ezzel összefüggésbe hozható a gyerekeket megtámadó Kawasaki-szindróma is, ami szintén gyulladásos tüneteket produkál.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?