KÜLFÖLD

Brit miniszter: álhír volt a korlátozások enyhítése

A brit kormány egyik magas rangú tagja szerint még nem jött el az ideje annak, hogy az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó korlátozások feloldására lehessen terveket készíteni.
  • Szerző: Ripost

Michael Gove, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője a Sky News brit kereskedelmi televízió, majd a BBC közszolgálati tévétársaság vasárnapi politikai magazinműsoraiban cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kormány három szakaszból álló – a kisebb üzleti vállalkozások májusi, az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek júniusi vagy júliusi kinyitásával, végül teljes normalizálással számoló – korlátozásenyhítési menetrendre dolgozott ki terveket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

Gove mindkét interjúban úgy fogalmazott: a tények és a tényekre alapozott tudományos útmutatások egyértelműen azt diktálják, hogy a kormánynak egyelőre nem szabad a korlátozások feloldásán gondolkodnia.

A Mail on Sunday konzervatív vasárnapi tömeglap által idézett kormányforrások szerint a kabineten belül komoly ellentétek feszülnek a közeli nyitást és a korlátozások hosszabb fenntartását pártolók között. A mielőbbi nyitás híveinek zászlóvivője a lap forrásai szerint Rishi Sunak pénzügyminiszter, a zárlat gyors enyhítését ellenzők táborának szószólója pedig Matt Hancock egészségügyi miniszter. Michael Gove a vasárnapi BBC-műsorban egyértelmű utalást tett arra, hogy ez utóbbi tábor tagja. A kabinetirodát vezető miniszter kijelentette: a korlátozások érdemi enyhítésének egyik előfeltétele, hogy széleskörűvé váljon a koronavírus-szűrés, akárcsak annak a minél szélesebb körű feltárása, hogy a fertőzöttek szűrésük előtt kikkel kerültek kapcsolatba. Gove szerint mindemellett meg kell győződni arról is, hogy a lakosságon belül csökken a fertőződési ráta, és el kell jutni a halálesetek tartós csökkenésének szakaszába is, mielőtt szóba kerülhetne a korlátozások enyhítése. A miniszter szerint még nem teljesült e kritériumok mindegyike – írja az MTI.

A brit kormány csütörtökön közölte, hogy a következő három hétben még biztosan nem enyhíti a járvány megfékezését célzó, március 23-a óta érvényben lévő korlátozásokat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?