Létrehozva: 2021.09.01.

Berobbant a migráció: végeláthatatlan embertömeg indult nyugat felé Afganisztánból

Jelenleg megjósolni is nehéz, pontosan hány ember fogja elhagyni Afganisztánt a tálib hatalomátvétel miatt.

Szerző Gaál József

Az elmúlt napokban több amatőr felvétel is megjelent arról a nagy közösségi oldalakon, ahogy az afgánok tömegesen, végeláthatatlan sorokban vándorolnak nyugati irányba a pakisztáni-iráni-afgán hármas határnál található Dast-e Lut sivatagban. A hazájuk elhagyása mellett döntő civilek úti célját jelenleg nehéz lenne megmondani, de szakértőkre hivatkozva a Daily Mail azt írja, hogy jelentős részük biztosan nem marad Iránban, mivel a céljuk egyértelműen Törökország, illetve azon keresztül az Európai Unió elérése.

Egy afgán migráns azt mondta a Daily Mail munkatársának, hogy az emberáradatról készült videókon egy négyórás, zord terepen átvezető út látható, melyen az afgánok egy rövid szakaszon Pakisztánon keresztül vándorolnak, majd iráni embercsempészekkel folytatják útjukat. A fiatalember azt is elárulta, hogy ezt a migrációs útvonalat a legszegényebbek használják, mivel nekik nincs pénzük olyan embercsempészekre, akik határokon átívelően szállítanák őket.

„Több mint négy óra gyaloglás után megérkeztünk egy völgybe, ahol ránk esteledett. 10 óra körül irániak jöttek, és mindenkitől kódokat és jelszavakat kértek, melyeket még Afganisztánban kaptunk. Miután mindenki megtalálta az embercsempészét, csoportokra osztottak minket. Minden csoportnak saját csempésze volt. Aztán csoportról csoportra haladtunk Irán belseje felé.”

– fogalmazott a meg nem nevezett afgán migráns, aki azt is elárulta, hogy az afgán-iráni-pakisztáni hármas határánál annyi ember próbál meg kijutni Afganisztánból, hogy az útvonalon káosz alakult ki.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa (UNHCR) azt mondta egy keddi sajtótájékoztatón, hogy a kabuli repülőtérről történő evakuálás csak a kezdete volt „egy sokkal nagyobb humanitárius válságnak”. Az ügynökség becslése szerint akár 500 ezer afgán is elhagyhatja az országot a következő napokban.

Az uniós belügyminiszterek keddi tanácskozása elé terjesztendő tervezetből az derült ki, hogy az EU az Afganisztánnal szomszédos és a lehetséges tranzitállamok további pénzügyi támogatásával venné elejét annak, hogy nagyszabású menekülthullám induljon el a dél-ázsiai országból Európa felé.

Az EU eltökélt abban, hogy megakadályozzon egy újbóli ellenőrizetlen, nagyszabású illegális bevándorlási hullámot Európa felé

– olvasható a dokumentumban, amely a többi között az Afganisztánból kimenekített helyi segítők biztonsági ellenőrzéséről is rendelkezik.

Andrej Babis cseh kormányfő szerdán reggel újságíróknak nyilatkozva a prágai katonai repülőtéren azt mondta, hogy az Európai Unió sem az illegális migráció elleni küzdelemmel kapcsolatban, sem a schengeni térség Nyugat-Balkánnal való kibővítését illetően nem rendelkezik világos stratégiával.

Emmanuel Macron francia elnök szerint a tálibok afganisztáni hatalomátvétele miatt nem várható olyan tömeges migráció Európa irányába, mint amilyen 2015-ben alakult ki a szíriai háború miatt. A kormányfő azonban hozzátette, hogy Franciaország be kívánja fogadni a tálibok által fenyegetett afgánokat. „Ez feltétel nélküli, meg kell tennünk, és mindig meg is tettük” – fogalmazott.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

magyarnemzet.hu

Vége a szappanoperának: ő lesz a Barcelona vezetőedzője a következő idényben

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók

KÜLFÖLD

"Bármikor bármi megtörténhet!" – Szó szerint leolvadt a bőr egy kislány arcáról

KÜLFÖLD

„Szomorú és nehéz időszak ez” – Barátját ünnepelve halt meg a 7 éves, aranyszívű kisfiú

KÜLFÖLD

Idegen férfi holttestét kapta meg egy gyászoló család a nagyapjuké helyett