KÜLFÖLD

AstraZeneca – tiszta vizet öntött a pohárba az Európai Gyógyszerügynökség

Több ország bejelentette, hogy elővigyázatosságból felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.
  • Szerző: Ripost

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami központú ügynökség közleményben reagált arra, hogy csütörtökön több ország – többekk közt Norvégia és Izland – bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében – írja az MTI.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: AFP

Az uniós ügynökség hangsúlyozta, hogy a vérrögképződés, vagy az ahhoz hasonló esetek kialakulása nem szerepel a vakcina előzetesen jelzett mellékhatásai között. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) úgy foglalt állást, hogy az oltás előnyei továbbra is meghaladják az esetleges kockázatokat, a vakcina továbbra is beadható.

Kiemelték, hogy szóban forgó vakcinával beoltott embereknél a vérrögképződéses esetek száma nem haladja meg az általános adatokat. Március 10-ig összesen 30 ilyen esetet jelentettek közel 5 millió AstraZeneca oltóanyagával Európában beoltott ember közül. Hozzátették: a vérrögképződéses esetek kivizsgálása folyamatban van.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?