KÜLFÖLD

Amerikai zavargások: a nyílt utcán lőttek fejbe egy rendőrt a tüntetők!

Az amerikai nagyvárosokban kirobbant erőszakos tüntetések miatt eddig 15 államban mozgósították a Nemzeti Gárdát. Ha nekik nem sikerül helyreállítaniuk a rendet, akkor Donld Trump a hadsereget is bevetheti.

A rendőri erőszak és túlkapások ellen több ezren kezdtek tüntetni Minneapolisban múlt hét kedden, miután az afroamerikai George Floyd megfulladt attól, ahogy intézkedés közben egy rendőr 8 percig a nyakán térdelt. A demonstrációk már aznap agresszívvá váltak, a csőcselék több épületet felgyújtott, és számtalan boltot kifosztott közép-nyugati nagyvárosban. A hétvégére már szinte minden amerikai nagyvárost ehhez hasonló polgárháborús állapotok jellemeztek, Donald Trump elnök pedig már a katonaság bevetésének a lehetőségét a felvetette.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy az agresszív tüntetők már nem csak boltokat fosztogatnak, hanem a magán- és közvagyon védő rendőröket is megtámadják a nyílt utcán. A hétfő esti zavargások során például öt rendőrre lőttek rá; St. Louisban négy, Las Vegasban pedig egy járőr kapott lőtt sebet. Amíg az előbbiek állapota nem súlyos, addig a vegasi rendőr élet és halál között lebeg, a hírek szerint az egyik tüntető közvetlen közelről, hátulról lőtte fejbe.

A nagy közösségi oldalakon egyébként számtalan videó terjed arról, ahogy a fosztogató csőcselék szó szerint rendőröket lincsel meg a nyílt utcán.

A New York-i Bronxban például egy autós padlógázzal ütötte el az őt igazoltatni akaró rendőrt, majd továbbhajtott.


Szintén Bronxban egy boltot védő rendőrt vert majdnem halálra két fosztogató egy fémrúddal, ő csak annak köszönheti az életet, hogy az egyik társa a segítségére sietett.

A szintén New York-i Manhattanben pedig olyan erővel dobtak fejbe téglával rendőrt, hogy azonnal eszméletlenül terült el az aszfalton. Ha az egyik társa nem ránt fegyvert a támadóra, akkor valószínűleg agyonverik amint a földön fekszik...

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?