KÜLFÖLD

Amerikában ingyen sört kap, aki felveszi a koronavírus elleni védőoltást

Egyre több amerikai tagállamban próbálják kreatív megoldásokkal növelni a lakosság oltási hajlandóságát.

Az Egyesült Államok keleti partján található New Jerseyben minden nagykorú lakost meghív egy korsó hideg sörre az állam, aki felveszi a koronavírus elleni védőoltás első fázisát. A különös program célja, hogy növeljék az oltási hajlandóságot a fiatalabb, 21 és 35 év közötti korcsoport körében, és a hónap végére elérjék a 70 százalékos átoltottságot a tagállamban.

Phil Murphy, New Jersey kormányzója hétfőn jelentette be a „lövés és egy sör” névre keresztelt akciót a hivatalos Twitter-oldalán. A hozzáférhető információk szerint az immunizált személyek majd az előre kijelölt kocsmákban juthatnak hozzá a frissítőhöz az oltási igazolványuk felmutatása után.

Meglepő lehet, de az egészségügyi szakértők üdvözölték a kormányzó formabontó ötletét. Dr. Perry N. Halkitis, a Rutgers Közegészségügyi Iskola dékánja azt mondta, hogy „minden eszközzel arra kell motiválni az embereket, hogy felvegyék az oltást, és az ingyen sör egy nagyon jó motiváció.”

Nem New Jersey az egyetlen amerikai tagállam, ahol szokatlan megoldásokkal kívánják növelni a lakosság átoltottságát. Múlt héten Nyugat-Virginia 100 dolláros (30 ezer forintos) megtakarítási kötvényt ajánlott fel azoknak, akik beadatják a Covid-19 vakcinát. Az állam kormányzója, Jim Justice azt reméli, hogy ez a kifizetés „motiválja” a 16 és 35 év közöttieket az oltás beadására, mivel jelenleg ez a korosztály a legelutasítóbb a készítménnyel szemben.

Jeff Zients, a Fehér Ház Covid-19-munkacsoportjának vezetője egyébként múlt hét vasárnap jelentette be, hogy már 100 millió amerikai kapta meg a koronavírus elleni vakcina mindkét fázisát, tehát ők teljes védettséget élveznek a fertőzéssel szemben.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az oltás lendülete megtorpant az április elejét jellemző tetőzés után. Lassan mindenki, aki be akarta oltatni magát, megkapta már a Pfizer/BioNtech, a Moderna vagy a Johnson & Johnson vakcináját, és azokra került a sor, akik tétováznak vagy nehezebben hozzáférhető, vidéki területeken élnek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?