KÜLFÖLD

Aggasztó jelentés: 4000 különböző koronavírus-mutáns fertőz a világban!

A jelenleg használt oltások mindegyike hatékony védelmet ad a koronavírus eddig ismert mutációival szemben. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a következő variánsok valamelyike ne járna túl a vakcina eszén.

Nadhim Zahawi, Nagy-Britannia oltatásért felelős minisztere egy csütörtök reggel tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a világban jelenleg körülbelül 4000 különböző koronavírus-mutáció okoz Covid-19 megbetegedést.

A tárcavezető politikus többek között felvetette annak a lehetőségét is, a jövőben különböző vakcinák „koktéljával” olthatják be az embereket, így ugyanis erőteljesebb immunválasz alakulhat ki a mutálódott kórokozóval szemben - írja a londoni székhelyű Reuters hírügynökség.

„Nagyon valószínűtlen, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák nem lesznek hatékony az új mutációkkal szemben. Mindazonáltal a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az Oxford-AstraZeneca és a többi gyártó is azt vizsgálja, hogyan javíthatna az oltóanyagon úgy, hogy az hatékony legyen az új vírusváltozatokkal szemben. (...) Az Egyesült Királyságban a legnagyobb a genomszekvenálási ipar – a világ genomszekvenálási iparának mintegy 50 százalékával rendelkezünk -, és az összes változatról vezetünk dokumentációt. Így készen állunk válaszolni minden olyan kihívásra, amit egy új vírusvariáns megjelenése okozhat a vakcinagyártásban”

- fogalmazott Nadhim Zahawi, aki kijelentette: csütörtökön elkezdenek egy vizsgálatot, mely során arra a kérdésre keresik a választ a szakemberek, hogy milyen immunválasz érhető el, ha a Pfizer/BioNtech és az AstraZeneca vakcináit – kétlépéses ütemezésben – kombinálják.

A vizsgálat során megvizsgálják a Pfizer vakcina kezdeti dózisának immunválaszait, majd az AstraZeneca emlékeztető oltásáét, és fordítva, 4 és 12 hetes időközönként. Az immunválaszokra vonatkozó első adatokat várhatóan június körül publikálják majd.

Nem lehet hatékonyság szerint rangsorolni a Magyarországon elérhető koronavírus elleni védőoltásokat, valamennyinek rendkívül kevés a mellékhatása, alig-alig okoz helyi reakciókat, és mindegyik képes megakadályozni a súlyos megbetegedést – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Szlávik János hangsúlyozta, egyik vakcina esetében sincs több mellékhatás, mint a korábban megismert más típusú oltásoknál. Nem kell félni az oltóanyagra adott testi reakcióktól sem, azok ugyanis azt jelzik, hogy az emberi szervezet felismerte a beadott injekciót – tette hozzá.
A főorvos szólt arról is, az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem napokban Magyarországra érkezett oltóanyaga úgynevezett vektorvakcina, amely egy ártalmatlan csimpánz-adenovírust használ arra, hogy az emberi szervezet koronavírusként ismerje fel.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?