KÜLFÖLD

A migránsok magasról tesznek a kijárási tilalomra Párizsban

A közösségi médiában terjedő felvételek tanúsága szerint a bevándorlók a legalapvetőbb higiéniás előírásokat sem képesek betartani.

Emmanuel Marcron francia elnök hétfői televíziós beszédében bejelentette, hogy az új kínai koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében Franciaországban kijárási korlátozásokat vezetnek be. Az intézkedések kedd déltől hatályosak, legalább két hétre szólnak, de a hatóságok bármikor megrosszabbíthatják az időtartamát.

A kijárási tilalomról szóló kormányzati határozatot Franciaország legtöbb részét betartják, de a többségében migránsok lakta párizsi külső kerületekben, illetve a francia főváros környéki településeken magasról tesznek rá.

Simon Louvet francia újságíró nemrég például egy olyan videót tett közzé a Twitter-oldalán, amin az látható, ahogy egy bevándorlóktól hemzsegő párizsi piacon úgy vásárolnak az emberek, mintha semmilyen korlátozás sem lenne életben, sőt, még a higiéniás okokból előírt 1 méter távolságot sem tartják be egymás között.

„Párizs egyes kerületeiben a biztonsági szabályok egyikét sem tartják tiszteletben. Ez a helyzet a párizsi 18. Chateau-Rouge-ban is. Nincs semekkora távolság az emberek között, az utcák zsúfoltak, pont mint egy rendes napon. ” – írja a közösségi oldalán Louvet.

A szabályok betartatása érdekében a rendőrség nagy erőkkel jelen van Párizs utcáin. A hatóságok összesen 100 ezer rendőrjárőrt vezényeltek a francia fővárosba. A bezárt éttermekben, boltokban és kávézókban ugyanis rengeteg tolvaj lehetőséget lát. A nagy közösségi oldalakon nemrég például futótűzként terjedt szét egy felvétel, amin az látható, ahogy vélhetően arab származású migránsok egy párizsi Auchan ajtóit felfeszítik, és megpróbálják kirabolni a boltot.

A kialakult helyzet miatt a központi kormány vélhetően a hadsereget is a francia fővárosba vezényli hamarosan, ugyanis több fotó és videó tanúsága szerint is páncélozott katonai járművek érkeztek teherszállító vagonokon a párizsi környéki nagy vasútállomásokra.

A hivatalos adatok szerint kedd délutánig Franciaországban több mint 7700 megerősített koronavírusos megbetegedést és 175 haláleset regisztráltak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?