KÜLFÖLD

A migránsok felgyújtották a sátortáborukat Párizsban, amikor megpróbálták kitelepíteni őket – videó

Ellenálltak a rendőrségi utasításoknak, majd amikor látták az ellenállás hiábavalóságát egyszerűen felgyújtották a tábort.

Több civilszervezet közreműködésével a párizsi rendőrség kedd hajnalban megkezdte a francia nemzeti stadion (Stade de France) tőszomszédságában található sátortábor felszámolását, ami több mint 2500 illegális migránsnak adott otthont a az elmúlt hónapokban.

A papírok nélküli bevándorlók a legkevésbé sem voltak együttműködőek a hatóságokkal. Mielőtt elhagyták volna a helyszínt, egyszerűen felgyújtották a sátraikat és a személyes holmijukat. A kiérkező tűzoltóknak több órába telt megfékezniük a lángokat, melyek a környező lakóházakat, a szomszédos A-1-es autópályát, valamint nemzeti stadiont is veszélyeztették. A rendőrségnek könnygázt és más kényszerítőeszközöket is be kellett vetnie a rend fenntartása érdekében – írja a Libération francia hírportál.

A sátortáborban pusztító tűzvészről, valamint a rendőrök és a migránsok összecsapásáról több amatőr felvétel is megjelent a nagy közösségi oldalakon. Azt nem tudni, a migránsok miért nem akartak emberi körülmények közé, államilag fenntartott befogadóközpontba költözni az autópálya alatti gettó helyett.

Egy videón az látható, hogy bevándorláspárti szimpátiatüntetők is megjelentek a helyszínen. A széplelkű liberálisok egy hatalmas „Franciaország a fehér ember jogainak országa” feliratú molinót feszítettek ki, miközben mögöttük porig égett a sátortábor.

Sajnos a francia fővárosból kitelepített migránsok valamiféle furcsa és megmagyarázhatatlan oknál fogva mindig visszatérnek Párizs utcáira. Idén februárban például arról számolt be a helyi sajtó, hogy végre az utolsó sátortábort is sikerült felszámolniuk. A központi kormány pedig azzal büszkélkedett, hogy teljesítette azon ígéretét, miszerint megszünteti a bevándorlók utcán élését a főváros észak-keleti részén.

„Nincs több tábor, ez volt a cél. A rendőrség felügyelni fogja a környéket, hogy ne alakulhassanak ki többé táborok”- fogalmazott a prefektúra 11 hónappal ezelőtt. Az ígéretekből azonban nem lett semmi.

Egy friss felmérés szerint egyébként a Párizs utcáin élő hajléktalanok 90 százaléka migráns, és a megvizsgáltak több mint fele koronavírus-fertőzött.

És ezeket olvastad már?