KÜLFÖLD

A következő években több emlékeztető oltásra is szükség lesz – állítja Johnson & Johnson igazgatója

Az amerikai multinacionális vállalatcsoport első embere a globális átoltottság alacsony szintjével magyarázta az emlékeztető oltások szükségességét.

A világ egyik legnagyobb vakcinagyártó vállalata, a Johnson & Johnson vezérigazgatója szerint a fejlett, nyugati országokban élő embereknek biztosan emlékeztető oltásokra lesz szüksége mindaddig, amíg globális szinten el nem érjük a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottság alsó határát.

Alex Gorsky egy szerdai egészségügyi konferencián úgy fogalmazott, hogy a következő években a koronavírus-vakcina nagyon hasonló lesz a szezonális influenza elleni védőoltáshoz, és azt bizonyos időközönként be kell majd adni a lakosságnak annak érdekében, hogy az általános védettséget fenntartsuk - írja a CNBC amerikai hírportál.

Egy februárban adott interjúban Alex Gorsky még azt mondta, hogy az emlékeztető oltásokra alapvetően az újonnan megjelenő koronavírus mutációk lesz szükség. A mostani felszólalásában viszont nem a Sars-Cov-2 különböző változataival, hanem a globális átoltottság mértékével indokolta az emlékeztető oltások szükségességét.

Fontos megjegyezni, hogy az emlékeztető oltásokkal kapcsolatban egyelőre nincs konszenzus a tudomány világban. Ahogy arról a is beszámolt, a londoni székhelyű Reuters hírügynökség több mint egy tucat járványügyi szakértőt és virológust szólított meg, akik azt állítják, hogy a koronavírus elleni vakcinák első két dózisa hosszútávú védelmet biztosít a fertőzéssel szemben, tehát a nagy gyógyszergyártók vélhetően a profit reményében kommunikálják azt, hogy évenkénti emlékeztető oltásokra lesz szükség a különböző vírusvariánsok elleni, általános védettség fenntartásához.

Az amerikai Centers for Disease Control (CDC), vagyis a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ korábbi igazgatója, dr. Tom Frieden szerint „nulla, azaz nulla bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy szükség lesz később emlékeztető oltásokra, a gyógyszergyártók részéről pedig teljes mértékben etikátlan ilyen kijelentéseket tenni, mert fogalmunk sincs, mi ennek a valószínűsége.”

A felmerülő kérdések ellenére már több vakcinagyártó vállalat is klinikai vizsgálatokat végez az emlékeztető oltásokkal. Az amerikai Moderna például három különböző vakcinát tesztel ebből a célból.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?