KÜLFÖLD

Durva, mennyibe kerül a párizsi terrortámadás főszervezőjének fogva tartása

Salah Abdeslam a legköltségesebb rab Franciaország történetében.

A francia adófizetőknek évi 433 ezer euróba, azaz átszámítva körülbelül 150 millió forintba kerül a 2015-ös párizsi terrortámadás-sorozat főszervezőjének, Salah Abdeslamnak a börtönköltsége – írja a Capital című francia hírportál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A radikális jobboldali Nemzeti Gyűlés egyik parlamenti képviselője, Sébastien Chenu kérte ki a terrorista fogva tartására vonatkozó pénzügyi adatokat az igazságügyi minisztériumtól.

A tárca tájékoztatása szerint a 433 ezer euró legnagyobb részét (397 000 euró) annak a nyolc különleges ügynöknek a javadalmazására fordítják, akik éjjel-nappal, felváltva biztosítják Salah Abdeslam folyamatos megfigyelését. Ezen túlmenően a börtön évente 35 500 eurót, azaz napi 97 eurót költ a terrorista élelmezésére, ruháinak mosására és a celláinak fűtésére.

A 31 éves Abdeslam nem léphet kapcsolatba a többi rabbal, ezért a fogva tartásához 5 különálló cellára van szükség. Ezek közül kettő hálószobának, egy pedig edzőteremnek van berendezve, a maradék kettőt pedig a terroristát megfigyelő ügynökök használják. A tiltott telefonhasználat megakadályozása érdekében egy rádiójeleket zavaró eszközt is elhelyeztek a cellák közelében. Ennek az üzembe helyezése 189 ezer euróba (67 millió forint) került.

Salah Abdeslamot a Párizstól 30 kilométerre délre található Fleury-Mérogis börtönben tartják fogva. A több mint 4100 rabjával ez Európa legnagyobb büntetés-végrehajtási intézménye. A létesítmény közvetlenül az igazságügyi minisztérium irányítása alatt áll. A francia köznyelvben csak az iszlamista radikalizálódás egyik központjaként szokták emlegetni. Az itt elhelyezett rabok többsége terrorizmus vádjával elítélt bűnöző.

A Fleury-Mérogis-i börtön madártávlatból

A párizsi terrorelhárítási ügyészség még december elején jelentette be, hogy a 2015. november 13-i merényletsorozat pere 2021. szeptember 8-án fog elkezdődni és 2022. március végéig tart.

Salah Abdeslam marokkói hátterű, belga születésű, francia állampolgár. A 2015. november 13-i párizsi terrortámadás egyetlen még élő közvetlen résztvevője. A férfiről bebizonyosodott, hogy kapcsolatban állt a magát Iszlám Államnak nevező szunnita terrorszervezettel, miután vállalta a felelősséget a támadásért. Elfogása után azt vallotta, hogy három öngyilkos merénylőt szállított a Stade de France stadionhoz, és ő lett volna ott a negyedik öngyilkos merénylő, de az utolsó pillanatban meggondolta magát.

Csak ketten maradtak életben azok közül akik kapcsolatba hozhatóak a 137 halálos áldozatot követelő támadással – ő és Mohamed Abrini –, miután a többiek közül néhányan megölték magukat, néhányukat pedig a francia rendőrök öltek meg.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?