KÜLFÖLD

11 hónap után felébredt a kómából a koronavírusos tinifiú

19 éves Joseph Flavill szülei még nem tudják, hogyan mondják el neki, hogy koronavírus-járvány tombol a világban.

Az elmúlt napokban fokozatosan ébredt fel a 11 hónapja tartó kómájából egy brit tinédzser, akinek fogalma sem volt arról, hogy járvány tombol az egész világban, pedig ő maga is kétszer átesett a Covid-19 nevű koronavírus-fertőzésen – írja a The Guardian internetes kiadása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A 19 éves Joseph Flavillt tavaly március elsején ütötte el egy autó a Birminghamtől 45 kilométerre északra található Burton upon Trent településen. A baleset három héttel azelőtt történt, hogy az Egyesült Királyságban elrendelték volna az első országos szintű lezárásokat, tehát a fiúnak az volt az utolsó emléke, hogy nincs egészségügyi válsághelyzet a hazájában.

A baleset után Flavillt először a Leicesteri Kórházba szállították, ahol hat hónapot töltött kómában, majd szeptemberben átköltöztek egy Stoke-on-Trent-i neurológiai rehabilitációs központba. Ez idő alatt kétszer is elkapta Koronavírus fertőzés, de szerencsére a betegség mindkét esetben enyhe lefolyású volt nála.

A fiú traumás agysérülést szenvedett, de az állapota fokozatosan javul az ébredése óta. Az orvosok kérésére már meg tudja érinteni a füleit a kezével, mozgatja a végtagjait, valamint eldöntendő kérdésekre is tud válaszolni pislogással. A szakértők szerint hosszú gyógyulási folyamat vár rá, de egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy teljesen felépül.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kórház látogatási tilalom miatt a fiú családja nem tudja meglátogatni őt, de az internetes keresztül már többször kommunikáltak. A nagynénje úgy fogalmazott a Guardiennek, hogy a Flavill arca felcsillan, amikor meglátja a barátait és családját a telefon kijelzőjén.

A fiú rokonai el akarják kerülni a fölösleges stresszhelyzeteket, ezért egyelőre nem beszélnek Flavillnak a világban tomboló pandémiáról. A család azt tervezi, hogy leegyszerűsítik a dolgokat, és amikor majd találkozhatnak végre személyesen is, akkor mesélnek neki a koronavírus-járványról, és az elmúlt 11 hónap fontos történéseiről.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?