POLITIK

Közel a csőd, ezt művelte Karácsony. Kitálalt a zuglói jegyző: Dokumentumok

A zuglói önkormányzat pénzügyi bizottságának jegyzőkönyvei drámai képet mutatnak Zugló pénzügyi helyzetéről. Az alkalmatlan polgármester, Karácsony Gergely vezetésével a kerület gyakorlatilag működésképtelen. A túlélést egy kétmilliárdos hitelkeret biztosítja, rakásban állnak a hónapok óta kifizetetlen számlák.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Annyira tragikus a helyzet, hogy még a Gyurcsány Ferenc korábbi államtitkárából lett jelenlegi jegyző szerint is kész csoda, hogy a költségvetés még nem omlott össze.

Például a ZVK Zrt-nek, tehát a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltatónak helyiségbérleti díjak címén 800 millió forintos kintlévősége van, ehhez hozzájön még a lakás- és közüzemi tartozásokból fennmaradt 900 millió forint, illetve a közterület-használati díjakból elmaradt 180 millió forint.

Ezeknek a kétmilliárdos követeléseknek a behajtására viszont gyakorlatilag esély sincs, ugyanis az érintett cégek nagy része már vagy megszűnt, vagy éppen felszámolás alatt áll.

Papp Imre jegyző, aki korábban két Gyurcsány-kormányban is államtitkárként vitt hivatalt, vagyis egyáltalán nem mondható, hogy ellenséges lenne Karácsony Gergellyel és a zuglói baloldali vezetéssel (ezt az is bizonyítja, hogy főszerepet játszott abban, hogy a botrányos szerződéseket nem mondták fel) drámai, sokatmondó megállapításokat tett.

Elmondta például, hogy több mint száz olyan döntés született, aminek „a költségvetésben nem volt lába” – vagyis nem létező pénzt osztottak szét. Zugló konkrétan egy folyószámlahitelből élt.

A jegyző szó szerint ezt mondta:

Zugló valójában hitelből él és a 2 milliárd forint a védőpajzs, ami a költségvetést hónapról hónapra életben tartja.

Íme egy részlet az önkormányzati ülés jegyzőkönyvéből:

„Ellepte az ár az Önkormányzatot”.

A drámai vallomás után a jegyző Papp Imre azt is elmondta, hogy

Az ingatlanértékesítés a költségvetés puffere, de abból nem biztos, hogy pénz lesz.

Vagyis Karácsonyék az önkormányzati vagyon kiárusításából akartak túlélni, de már nem nagyon volt mit eladni. A jegyző az augusztusi hivatalba lépésekor talált állapotokat a jegyzőkönyv szerint így jellemezte: Már ellepte az ár az Önkormányzatot, mert a kötelezettségvállalások bőven meghaladták azt a forrást, ami bevételi oldalon rendelkezésre állt.

Zugló egyensúlyát az teremtette meg, hogy nem fejlődött, működésre költötte el a költségvetését. 2018-ban, amikor beruházások történtek, működés és fejlesztés együtt, ilyen bevételi kondíciók mellett tarthatatlanná vált.

„Zugló egyensúlyát az teremtette meg, hogy nem fejlődött”

Végül mindenkit leforrázva azt mondta a jegyző:

Az csoda, hogy a zuglói költségvetés még működőképes.

Háhn-Zágon Zsuzsanna, a bizottság tagja meg is kérdezte, hogy miért is jó az, hogy miután a zuglói parkolás 2018-ban 200 millió forintos veszteséget termelt, 2019-re már 100 millióval nagyobbat, tehát 300 millió forintot bukhat rajta a Karácsony Gergely vezette kerület.

Amikor a bizottsági tagok azt hitték, ennél rosszabb már nem jöhet, a jegyző ezt mondta a jegyzőkönyv szerint:

Zugló mindenről és mindenkitől lemaradt. Alföldi középvárosokban különb az egészségügy, különb az óvoda és a bölcsőde. Tényszerűen megállapítható, hogy Zugló iszonyatosan le van maradva.

3,5 milliárd hiányzik

Végül a jegyző hozzátette, hogy a költségvetésből 3,5 milliárd forint plusz ÁFA hiányzik. Vagyis ennyivel tervezték túl a bevételeket.

„Zugló mindenről és mindenkitől lemaradt”

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?