KÜLFÖLD

Koronavírus: Olaszország és Anglia drasztikus intézkedéseket vezet be

Felszólította a 65 év felettieket az olasz kormányfő, hogy ne menjenek az utcára! Most ér tetőpontjára a koronavírus-pánik Olaszoszágban és Nagy-Britanniában. A britek 4 fokozatú válságtervet készítettek, a legdurvább fokozat az ország 80 százalékának megfertőződésével számol. Az olaszok bezárták az iskolákat, múzeumokat, stadionokat, és betiltottak minden nyilvános rendezvényt.
  • Szerző: Ripost

OLASZ VÁLSÁGINTÉZKEDÉSEK

EZEKET OLVASTAD MÁR?

– A kormány felszólította a 65 év felettieket, ne menjenek utcára.

– Bezártak az iskolák, bölcsődék, óvodák, egyetemek március 15-ig. Erre még a második világháborúban sem volt példa.

– Bezártak a mozik és a színházak.

– A sportrendezvényeket zárt kapuk mögött rendezik meg, így a nem elhalasztott focimeccseket is.

– Az egész országban felfüggesztik a csoportos és tömeges eseményeket.

– A templomok nyitva tartásáról az egyház dönt. Sok helyen üresek a szenteltvíztartók, nem használnak ostyát, misebort.

– A kormányfő arra kérte az olaszokat, kerüljék az emberekkel teli helyszíneket, ne fogjanak kezet, a könyökükbe tüsszögjenek, ne öleljék, csókolják egymást, tartsanak egymástól egyméteres távolságot.

– A kórházak megteltek, ezért 50 százalékkal emelték az intenzív osztályok befogadási képességét. Lombardia plusz 500 orvost és 1000 ápolót kér.

– Az igazolt fertőzöttek kevesebb mint fele van kórházban, köztük 10 százalék intenzív osztályon. A halottak száma elérte a 107-et, kivétel nélkül 60 fölöttiek vagy sokkal idősebbek.

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

BRIT VÁLSÁGINTÉZKEDÉSEK

– 4 fokozatú válságtervet készítettek, a legdurvább szerint az új koronavírus a brit lakosság 80 százalékát is megfertőzheti – jelentette be Boris Johnson kormányfő.

– Nem zárják ki, hogy a munkaerő 20 százaléka is betegszabadságra kényszerül.

– A rendőrség komolyabb járvány esetén csak a súlyosabb bűncselekmények után nyomoz, fő feladata a közrend fenntartása, főleg, ha sok rendőr is megbetegszik.

– A sürgősségi szolgálatok a hadsereg segítségét is kérhetik.

– Halasztani kell a nem sürgős kezeléseket igénylő betegek ellátását, ha több a fertőzött és az egészségügyi dolgozók is tömegesen elkezdenek megbetegedni. Ekkor a nyugdíjba vonult orvosokat is be kell hívni aktív egészségügyi szolgálatra.

– Szóba jön az iskolák bezárása, az otthoni munkavégzés kiterjesztése és a tömegrendezvények betiltása is.

– És ami nagyon sok britet sokkolt: a koronavírus-járvány miatt áprilisról novemberre halasztották az új, 25. Bond-film premierjét…

 

Világszerte már enyhül a járvány

Bár Európában éppen most tört ki a pánik, világszerte mintha csillapodna a koronavírus-járvány. A gyógyultak száma egyre nő, miközben a jelenleg is fertőzötteké csökken.

És ezeket olvastad már?