Létrehozva: 2020.03.10.

Koronavírus: Két hétre karanténba teszik a magyar bankjegyeket

Speciális módszerrel fertőtlenítik a készpénzt Kínában és Dél-Koreában is, hogy megállítsák a koronavírus terjedését. A Ripost megtudta: a Magyar Nemzeti Bank is komolyan veszi a vírusfenyegetést, ezért naponta több milliárdnyi forintot helyez karanténba, majd tisztít meg. Ugyanakkor nem csak a készpénz, de a banki terminál is fertőzhet.

A koronavírus akár napokig is életben maradhat a műanyagon, papíron, és pár óráig a fémen is, ezért javasolja minden szakember a gyakori kézmosást.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A vírusok életben maradhatnak a papírpénzen

Korábban kimutatták: az influenza egyes vírusai akár több mint két héten át is megélnek egy papírpénzen, mint azt a New Scientist tudományos magazinban publikálták.

Nem véletlen, hogy már nem csak Kínában, de Dél-Koreában is speciális eljárással kezelik, fertőtlenítik, karanténba helyezik a készpénzt, hogy megakadályozzák a felületén megtapadó, ideig-óráig életképes koronavírus terjedését. Az európai gócpont, Olaszország és az euró kapcsán nem hallani hasonló óvintézkedésekről. A Ripost megkereste a Magyar Nemzeti Bankot, hogy megtudja: a forint esetében várható-e hasonló óvintézkedés?

2 hétig pihentetik, majd hőkezelik a forintot

„A Magyar Nemzeti Bank logisztikai központjában – a koronavírus terjedésének megelőzését szolgáló intézkedéseként is – a készpénzforgalomból naponta milliárdos nagyságrendben, zárt konténerekben befizetett bankjegyeket minden esetben a vírus túlélési periódusával összhangban két hétig „pihenteti”. Azt követően a megfelelőnek ítélt és kötegelt bankjegyeket zsugorfóliázzák, s azokat egy 160-170 Celsius fok hőmérsékletű alagúton küldik át. Az alkalmazott intézkedésnek és a korszerű technológiának köszönhetően a jegybankba befizetett bankjegyek újra kifizetése esetén minimális a kockázata annak, hogy esetlegesen fertőzött bankjegyek kerüljenek a forgalomba.”

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Óvatosan a bankkártyás fizetéskor is!

Bár sokan az mondják, készpénz helyett inkább bankkártyát használnak, így fizetéskor nem érintkeznek a pénzzel. De a legfrissebb kimutatások szerint nem csak a papíron, de a műanyag felületen, így a banki terminál gombjain is életképes maradhat a koronavírus. A Greifswaldi Egyetem szakembere, dr. Günter Kampf professzor és munkatársai számára ugyan nem állt rendelkezésre a legújabb koronavírus típus, több más viszont igen. A SARS koronavírus P9-es törzse például műanyagon és üvegen, 4, papíron 4-5, fémen pedig 5 napig is életképes.

Jó, ha 5000 forint alatt vásárolunk

Biztonsági okokból az 5000 forint feletti bankkártyás fizetésekkor nem elég a banki terminálhoz érinteni a kártyát, az PIN-kódot is kér. Annak megadásakor pedig ujjunk érintkezik a terminál más vevők által is használt műanyag nyomógombjaival, melyeken szintén megtapadhat a koronavírus. Ha azonban 5000 forint alatti értékben vásárolunk, nem kell PIN-kódot megadnunk. De jó tudni, hogy a bevásárlókocsik és a bevásárlókosarak fogantyúi szintén műanyagból készülnek, és szintén rengetegen megfogják azokat – így nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos az alapos kézmosás, és az, hogy ne érjünk az arcunkhoz, orrunkhoz, szánkhoz.

Fotó: shutterstock

Vásárlás után és étkezés előtt mossunk kezet!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a magyar operatív törzs is azt hangsúlyozza, a koronavírussal szembeni egyik legjobb védekezési eszköz az alapos kézmosás vagy kézfertőtlenítő használata. Éppen ezért különösen fontos, hogy az élelmiszerüzletben a pékárukat ne a kezünkkel, hanem ételfogó csipesszel fogjuk meg és tegyük zacskóba, és bevásárlókosár, bevásárlókocsi, valamint készpénz, illetve bankkártya terminál használata után mossuk, fertőtlenítsük a kezünket, s csak utána étkezzünk, nyúljunk az arcunkhoz, szemünkhöz vagy a szánkhoz, ételhez, italhoz.

Orbán Viktor koronavírus-videókonferencián vett részt

„A magyar miniszterelnök hétfő délelőtt a koronavírus terjedése kapcsán megszervezett nemzetközi videokonferencián vett részt, melyre Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezdeményezésére került sor” – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. A mintegy egyórás konferenciabeszélgetésbe Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Plenkovics horvát miniszterelnök, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök, valamint Ludovic Orban román miniszterelnök kapcsolódott be.

Székeket dobáltak ki a kórteremből az irániak a László-kórházban

Újból rendőröket kellett bevetni a Szent László Kórházban elkülönített, fertőzött és fertőzésgyanús iráni diákok egy részével szemben, miután volt, aki már szombaton sem akart bemenni a kórházba, majd vasárnap többször is meg akarták szegni a karantén szabályait. „Annyira nem működtek együtt, hogy székeket dobáltak ki a kórtermekből” – mondta el Lakatos Tibor ezredes az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Már karanténban volt a 2 új fertőzött

Lapzártánk idején 9 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván Magyarországon, közülük 5 iráni diák, 1 brit, és 3 magyar állampolgár: egy 70 éves, súlyos állapotú férfi és a felesége, továbbá a brit beteg magyar felesége. Közülük hétfőn egy újabb iráni diákról és a magyar asszonyról derült ki, hogy fertőzött, de ők már karanténban voltak a korábbi kontaktkutatások után.

Plusz mentőkocsikat állítottak be

„Minden megyében és a fővárosban is plusz kocsikat állított szolgálatba az Országos Mentőszolgálat, hogy biztosítsák a koronavírus-fertőzés gyanúja miatti kórházba szállításokat” – mondta Győrfi Pál szóvivő. A mentőszolgálat felkészült, minden mentőautónak tartozéka a védőfelszerelés.

Képünk illusztráció

Nem jött senki a halott nővéréért

„Olaszország lemondott rólunk” – posztolt kétségbeesetten otthonából egy nápolyi férfi, Luca Franzese, aki maga is koronavírus-pozitív. Mint elmeséli, nővérével otthoni karanténra kötelezték őket a hatóságok, mindkettőjüknél kimutatták a koronavírust. A nővére, aki epilepsziás betegségben szenvedett, vasárnap este meghalt. Mint mondta, hiába hívogatta a hatóságokat, nem hívta vissza senki, és nem is jött ki senki, egészen másnapig. „Itt fekszik mellettem a halott testvérem, és nem tudom, mit tegyek! Olaszország cserben hagyott minket” – mondja. A videó végigsöpört az interneten, pár óra alatt 100 ezernél is többen osztották meg és több tízezren kommentálták.

Mit csináljunk, ha valaki fertőzésgyanús a családban?

Azonnal telefonon hívjuk fel a háziorvost! Ne menjünk el a rendelésre, emberek közé! A háziorvos bármely tünet és az utazási előzmény vagy egy fertőzöttel való szoros kapcsolat alapján állapítja meg, hogy a telefonáló gyanús eset-e. A háziorvos ilyenkor felveszi a telefonáló adatait és elérhetőségét, és kikérdezi, tapasztal-e 38 Celsius-fokos lázat, köhögést vagy légszomjat, és ha igen, mikor kezdődtek a tünetek. Ha a beteg koronavírus-gyanús, a mentőket hívják ki hozzá, akik a protokoll szerint viszik kórházba mintavételre és az esetleges karanténba.

2 méteren belüli vagy 2 ülésnyi távolság

A koronavírus jórészt cseppfertőzéssel terjed, így óriási jelentősége van annak, hogy milyen közel kerülünk a fertőzötthöz. Ha van egy fertőzött, azt nézik a „kontaktvizsgálatok” során, hogy kik kerültek szoros kontaktba velük. A kulcs az Egészségügyi Világszervezet (WHO ) szerint a két méteren belüli távolság. Ez a tömegközlekedésben vagy repülőn 2-2 ülés távolságot jelent minden irányban. De a koronavírus életképes marad a felületeken is…

101 éves férfi a legidősebb gyógyult beteg

A 101 éves Dai Vuhanban lakik, pont a születésnapján kapta el a koronavírust. A férfit nem viselte meg a betegség, az okozott neki gondot, hogy amíg kórházban volt, addig távol kellett lennie a 92 éves barátnőjétől. Dai egy hét alatt győzte le a betegséget, amikor kiengedték a kórházból, fittnek tűnt. Az ő gyógyulása rekordnak számít, korábban egy 98 éves, szintén vuhani gyógyult tartotta a rekordot.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

life.hu

Csillagjegyek, akik nem tudnak leállni: állandóan rágódnak

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Rejtett üzenetek a Katalin hercegné betegségét bejelentő videóban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat