INSIDER

Koronavírus-járvány: Már a védőnők is átálltak az online tanácsadásra

Minden kötelező vizsgálatot elvégeznek, de a kevésbé fontosak ritkulnak, és űrlapot töltetnek ki a kismamákkal a kontaktszemélyeikről.
  • Szerző: F. Á.

Kulcsár Edina: hétről hétre szigorúbbak a szabályok a vizsgálatokon

Már csak pár hét választja el a szüléstől Kulcsár Edinát. Ő a -nak azt mesélte, hétről hétre szigorúbbak lettek körülöttük a szabályok, mígnem egyszer csak a férje sem mehetett be vele..

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

„Már három hete is csak úgy lehetett belépni a váróba, hogy lázat mértek, fertőtlenítettük a kezünk és a váróban is maszkot kellett viselnünk. Rá egy hétre egy űrlapot is kitöltettek velem, mikor, hol jártam, kikkel találkoztam, az ismerőseim közül volt-e valaki külföldön. Aztán maximum egy kísérőt engedték, de a legutóbbi alkalommal a férjem már nem jöhetett be velem. Nekem csak a CTG-vizsgálatom maradt el, felhívtak, hogy mivel rendben van minden, arra nem kell mennem” – meséli Edina, aki a szülés előtt valószínűleg már csak egyszer találkozik az orvosával, akkor fogják a császár végleges időpontját kitűzni. „Lelkiekben felkészülök rá, hogy ezt most egyedül kell végigcsinálnom” – mondja.

 

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

„A védőnővel online tartjuk a kapcsolatot, de egy alkalommal még a 3. trimeszterben találkoznunk kell. Majd telefonon egyeztetünk, hogyan” – mondta lapunknak egy nyíregyházi kismama. A védőnői tanácsadás a legtöbb helyen már online zajlik.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

Vérvételen előreveszik a kismamákat

A kötelező orvosi vizsgálatot most, a járvány idején is megtartják, de a nem létfontosságú vizsgálatokat ritkítják vagy törlik a kismamáknál. A nyíregyházi kismama például diabétesze miatt tesztebédre járt korábban 2-3 hetente, erre most nem kell mennie. Van, ahol csak pár alkalom maradt ki, de olyan 36 hetes kismamával is beszéltünk, akit már sehol sem fogadnak terhesgondozáson.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Az a legstresszesebb, amikor be kell menni a rendelőbe

Nekem orvosi vizsgálatom szerencsére nem maradt el. Az orvosommal próbáljuk úgy szervezni, hogy minél kevesebbszer kelljen bemennem a kórházba. A Honvédkórházban rendkívül kedvesek a kismamákkal. Nem kell kivárni szűrés előtt a kígyózó sort, előrevesznek és a vérvétel is problémamentesen zajlik” – mondja egy másik kismama a pesti agglomerációból.

Nincs, aki elirányítsa a friss kismamákat

A friss kismamáknak azért nehéz, mert soknak még orvosa sincs, aki útba tudná igazítani. „Én kiderítettem az interneten, hogy ki az, akit többen is ajánlanak, és addig hívtam a nőgyógyászatot, amíg megadták az orvos kórházi szobaszámát, és így le tudtam vele beszélni az ultrahangot. Tudom, hogy nehéz, de nem szabad feladni” – mondja egy 7 hetes kismama Borsod megyéből.

 

Alig van már apás szülés

Bár az apás szülést nem tiltják a szabályok, sok helyen már nincs rá mód. Máshol igen, de egyes kórházakban például az apáknak maguknak kell vinniük a védőfelszerelést, így érdemes azt előre beszerezni. A császáros anyukákat viszont elzárják a kórházban – náluk nincs apás szülés.

Már csak kevesen tudják, kinél szülnek majd

„Engem ma nyugtatott meg az orvosom. Féltem, hogy nem szülhetek nála, de biztosított, hogy nála ez nem fordulhat elő” – mondta a -nak a Honvédkórházba járó kismama. Ám a többség esetében nincs már garancia arra, hogy az édesanya a választott orvosánál tudni majd szülni. „Van, ahol megszüntették a lehetőséget, hogy a választott orvosánál szülhessen az anya, és van, ahol még nem, de most nagyon szigorú beosztási rendeket készítenek a kórházak, ezért ez a jövőben biztosan egyre nehezebb lesz” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Csákány György, az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagja.

 

Mit tanácsol az orvosi kamara?

Az orvossal és a védőnővel való kapcsolattartás lehetőség szerint telefonon történjen. A Magyar Orvosi Kamara tájékoztatója szerint a 12. és 20. heti ultrahangvizsgálat fontos és időponthoz kötött, de minden más találkozó „az ésszerűség határán belül mozgatható”. A hosszú ideig tartó terheléses cukorvizsgálatról és a szülés előtti hetekben esedékes CTG- és ultrahang vizsgálatokról azt írják, úgy kell tervezni azok időpontját, hogy a várakozás „tömegmentes helyen” történjen.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?