KÜLFÖLD

Koronavírus: egy embert kórházban kezelnek fertőzés gyanúja miatt Bécsben

A koronavírussal való fertőzés első feltételezett esetéről számoltak be Ausztriában. Egy kínai légiutas-kísérőt szállítottak kórházba.
címkék:
  • Szerző: M.M.

A légiutas-kísérő január 24-e óta van Bécsben, és néhány nappal ezt megelőzően valószínűleg Vuhanban járt. Jelenleg a Ferenc József Császár Kórház (KFJ) zárt, fertőző osztályán vizsgálják állapotát az orvosok.

A kínai állampolgárt szombat este vették fel influenza tünetekkel a KFJ 4. orvosi részlegébe. „Nem zárhatjuk ki, hogy a légiutas-kísérő nő koronavírussal fertőződött” – ismertette Michael Binder, a Bécsi Kórházszövetség (KAV) orvos igazgatója sajtóközleményben. A vizsgálatok jelenleg is folynak. „A pontos diagnózis megállapítása akár 48 órát is igénybe vehet” – mondta Binder. A vizsgálatokkal a bécsi orvostudományi egyetem virológiai intézetét bízták meg, ugyanakkor a beteg kínai nő ausztriai kapcsolatait a bécsi egészségügyi hivatal ellenőrzi.

A hírrel kapcsolatban megszólalt Peter Hacker bécsi városi tanácsos. aki elmondta: „a bécsi kórházak kitűnően felkészültek egy ilyen helyzetre. Aggodalomra nincs ok. A beteg a legjobb kezekben van a KFJ-nál, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb megtudjuk, vajon a nő ténylegesen megfertőződött-e a koronavírussal ”- mondta Peter Hacker.

Egyre több a halott Kínában

Kínában vasárnapra 56-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma, összesen 1975 fertőzéses esetet jegyeznek – jelentették be az ottani egészségügyi hatóságok. A megbetegedettek közül a legújabb mérleg szerint 324 ember állapota válságos. További 2684 fertőzésgyanús esetet is regisztráltak a kínai hatóságok. Szombaton még 41 ember haláláról és 1372 fertőzésről szóltak a hírek a távol-keleti országból. Sanghajból vasárnap jelentették az első halálesetet: nem élte túl a fertőzést egy 88 éves férfi, akinek korábban már voltak komoly egészségi problémái. E kínai nagyvárosban a helyi hatóságok negyven fertőzéses esetről tudnak.

Az Egyesült Államok reakciója

Az Egyesült Államok evakuálni készül konzulátusának személyzetét és más amerikai állampolgárokat a tüdőgyulladást okozó járvány epicentrumának számító kínai Vuhanból, ennek érdekében kedden a távozó amerikaiak rendelkezésére bocsát egy Vuhanból közvetlenül San Franciscóba tartó repülőgépet. A bejelentés szerint a konzulátusi személyzeten kívül a többi amerikai állampolgár csak egy részének tudnak helyet biztosítani a járaton. Elsőbbséget élveznek azok, akik fokozottan vannak kitéve a fertőzésnek.

Moszkvában is több gyanús esetet regisztráltak

Egy észak-moszkvai szálloda nyolc vendégét vitték kórházba szombaton magas lázzal, jelenleg vizsgálat alatt állnak, hogy kiderüljön, a tüdőgyulladást okozó új koronavírus fertőzte-e meg őket – tájékoztatta a TASZSZ orosz hírügynökséget egy egészségügyi forrás. A betegek mindannyian kínai állampolgárok, egy több mint húsz emberből álló csoporttal érkeztek Kínából a orosz főváros északi részén található Art Moszkva Vojkovszkaja szállodába, a hotelben jelenleg kétszázhúsz kínai állampolgár lakik.

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?