Létrehozva: 2020.03.26.

Koronavírus: Amerikai orvosok sürgetik a dohánytermékek teljes betiltását

Miután az egészségügyi statisztikák szerint az erős dohányosok fokozottan veszélyeztetettek koronavírus fertőzés esetén, amerikai orvosok egy csoportja már a dohánytermékek teljes betiltását követeli.

New York állam, a csaknem harmincezer koronavírus megbetegedéssel az Amerikai Egyesült Államok egyik fertőzési gócpontjának számít. Az egészségügyi statisztikák szerint a súlyosabb esetek több, mint fele erős dohányos. Ezért amerikai orvosok egy csoportja felhívást intézett Andrew Cuomohoz, New York állam kormányzójához. Levelükben az összes dohánytermék, beleértve az e-cigarettákat is azonnal betiltását követelik.

A dohánygyártókat képviselő New York State Vapor Association persze azonnal ellentámadásba lendült. Azt hangsúlyozzák ellenérvként, hogy egy ilyen átfogó tilalom a feketepiac, a csempészés fellendüléséhez vezetne, ami az állami bevételeket is jelentősen csökkentené.

A dohánytermékek azonnali betiltását a New York-i Családorvosok Akadémiája (NYSAFP) kéri a kormányzótól. Levelükben többször hivatkoznak egy kínai tanulmányra amely több ezer megbetegedést elemezve állítja, hogy a dohányosok sokkal inkább hajlamosak elkapni a koronavírus fertőzést.

A kutatók azt állítják, hogy akik dohányoznak, '14-szer nagyobb valószínűséggel lesznek súlyos, akár életveszélyes állapotba kerülő koronavírus fertőzöttek.

S mindez nemcsak a hagyományos dohánytermékekre igaz, de a főleg fiatalok körében elterjedt e-cigarettára is. Cuomo kormányzó látva ez első egészségügyi statisztikákat, hogy a fiatal koronavírus fertőzöttek szinte kivétel nélkül e-cigarettáztak már kampányt is indított, #NoVapeNY hashtaggel.

A családorvosok szövetsége ismételten felhívta a figyelmet, hogy az e-cigarettázáshoz szerte az Egyesült Államokban korábban már közel háromezer súlyos megbetegedés volt kapcsolható, függetlenül a mostani koronavírus-járványtól.

A „fő bűnös” az E-vitaminból származó olaj, az úgynevezett E-vitamin-acetát, amelyet szinte az összes e-cigarettában megtaláltak.

Ez az acetát a tüdő felületéhez tapadva kémiai jellegű égési sérüléseket okoz, éppen olyat, mint a katonai mustárgáz. Ezeket a sérült felületeket támadja aztán meg a koronavírus, szinte napok alatt súlyos, életveszélyes állapotba juttatva a dohányosokat, nem egyszer fiatal és egészségesnek tűnő embereket.

A dohánytermékek betiltását követelő orvosok szerint olyan sok az erős dohányos a kritikus állapotban lévő koronavírus betegek között, hogy egy ilyen intézkedést segíthetne az egészségügyi rendszer túlterhelésének elkerülésében is.

Ezért vannak nagy veszélyben a dohányosok A koronavírus a légzőszerveket támadja, máshol nem tud eredményesen szaporodni: a dohányzás viszont épp ott gyengít, ahol most erősnek kellene lenni.
Szem, száj, orr – ez a három terület, ahol a vírus a nyálkahártyákhoz jutva megtapadhat. A koronavírus a testnyílásokon bejutva megtapad a nyálkahártyákon, és a nyák folyamatosan csordogál „lefelé” a légutakon. A nyálkahártyákon úgynevezett csillószőrös hámsejtek alkotnak fizikai védővonalat, feladatuk a szennyezések, kórokozók kisöprése a külvilágba, még mielőtt túl mélyre hatolnának. Dohányzás hatására azonban a csillószőrös hámsejtek lebénulnak, hajladozás helyett csak rogyadoznak, nem képesek betölteni funkciójukat. Így a dohányos a védelmi rendszer egyik nagyon fontos elemétől esik el. A dohányzás újabb hátulütője, hogy eleve enyhe krónikus gyulladásban tartja a légúti nyálkahártyát, ami értelemszerűen „hozzáadódik” a vírus okozta gyulladáshoz, jelentősen rontva a beteg esélyeit. Emellett a cigaretta hatására fellazul a légutakban található nyálkahártya, és nemcsak a vírusok megtapadásához biztosít kedvezőbb körülményeket, hanem növeli a bakteriális felülfertőzés esélyét is.
 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Xavi meggondolta magát, újabb elképesztő fordulat

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

magyarnemzet.hu

Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja