POLITIK

Kormányinfó: A börtönbiznisz ipari méretű visszaélés

Bemutatkozott a Kormányinfón Szentkirályi Alexandra. Az új kormányszóvivő Hollik Istvánt váltja ezen a poszton.
  • Szerző: Ripost

A Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter tájékoztatott a déli határ védelmének megerősítéséről, a börtönbiznisz ellen tervezett lépésekről és a gyöngyöspatai kártérítéssel kapcsolatos kormányzati álláspontról is.

A miniszterelnökséget vezető miniszter a röszkei határsértő támadásról elmondta, hogy 80 migráns próbált betörni Magyarországra, közülük öten be is jutottak, akiket elfogtak és bíróság elé állítottak. Annak érdekében, hogy az egyre nagyobb számban a határátkelők közelében gyülekező migránsokat sikerüljön határainkon kívül tartani, megduplázták az ott szolgálatot teljesítők számát.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Gulyás Gergely beszámolt arról, hogy a kormány tárgyalta az úgynevezett börtönbiznisz megállítása érdekében teendő lépéseket. A miniszter ipari méretű visszaélésnek minősítette a magyar állam ellen indított 12 ezer kártérítési pert. A bűncselekményeket elkövetők javára – a „rossz börtönviszonyok” ürügyén – több, mint 10 milliárd forintot ítéltek meg. Ezt a joggal való visszaélést meg kell akadályozni, ha pedig mégis anyagi kártérítést ítélnek meg, az összeget elsősorban a bűncselekmény károsultjának kellene megkapnia.

Gyöngyöspata kapcsán azt mondta a miniszter, hogy 2003-tól állapított meg szegregációt a bíróság. A kormányzatnak oktatási ügyben van kárpótlási kötelezettsége, ezt soha nem vitattuk – mondta. – Az helytelen döntés volt a bíróság részéről, hogy nem a hátrányok megszüntetését segíti az adott közösség esetében.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy bár nagyon nagy előrelépést ért el a kormány a cigányság helyzetének a javítása terén, de még nagyon sok tennivaló van. Az Emmi tárgyalni fog az érintettekkel, hogyha tudnak segíteni oktatási területen, akkor azt tegyék is meg.

Gulyás Gergely durva rasszista kijelentésnek nevezte Niedermüller Péter mondatait. Jó lenne, ha a szélsőséges nézeteket maga mögött hagyná – tette hozzá. Ha a Demokratikus Koalíció egy demokratikus párt lenne, akkor már rég elköszönt volna a hetedik kerületi polgármestertől –
mondta a miniszter.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a kormány továbbra sem támogatja a dugódíj bevezetését. Ezt egy liberális polgármester, Demszky Gábor vállalta és most egy másik liberális akarja bevezetni. Hozzátette: ha a főváros ilyet akar, akkor azt a kormány hozzájárulása nélkül megteheti, ha pedig törvényi akadálya van, a Főváros éljen jogszabály-módosítási kérelemmel a kormány felé.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?