POLITIK

Kocsival szelte át Európát a magyar határnál tüntető migráns

Miközben a sajtónak arról beszéltek múlt héten Tompánál a tüntető migránsok, mennyire fáznak, mert még pokrócuk sincs, olyan képeket posztolnak a közösségi oldalukon az útjukról, mintha csak egy kellemes kiránduláson vennének részt. Egyikük, S. Ali a képek tanúsága szerint bérelt autóval szelte át a Balkánt.
  • Szerző: Ripost

Nem mindenki menekül és nyomorog, aki Európa részvétére és pénzére ácsingózik. A utánanézett néhány olyan migránsnak, aki a múlt héten a tompai határnál azért tüntetett, hogy „legyen emberséges a magyar rendőrség és engedje át szegény menekülteket Magyarországon”. Az eredmény: valódi színjáték zajlott, amikor mintegy 600 migráns összegyűlt azzal a céllal, hogy minél nagyobb nyilvánosság előtt elmondhassák, nyomorognak, fáznak, rettenetesen rossz az életük a szerbiai befogadóközpontokban, ahol hónapok, évek óta sínylődnek, mert nem engedik őket tovább Európába A közösségi oldalakon viszont ugyanezek a férfiak vidám tengerparti nyaralásra, kellemes kirándulásra emlékeztető posztokat tettek közzé az elmúlt hónapokban. Kocsikázás Isztambulban, nyaralás Görögországban, majd időzített érkezés a szerb-magyar határra, autóval.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ali több élő videót is posztolt Facebook-oldalán a tompai migránsmenetből. Bejegyzéseiből kiderül, hogy nem koptatta sokat a lábát a balkáni hegyeken, egy nappal a migránsmenet elindulása előtt, autóval érkezett meg a Vajdaságba.

Januárban még Görögországban élvezte a napsütést, bejegyzései gondtalanságról, jókedvről tanúskodnak. Január 15-én még a thesszaloniki tengerpartról küldött posztot drága cigaretta és energiaital társaságában – ha pokrócra nem is, úgy látszik, erre tellett.

November 2-án még Törökországból jelentkezett be élőben: egy igencsak menő autóból videózott.

A. F. szintén megjelent Tompánál, a migránsokat elszállító egyik buszból posztolt.

Ő szintén nemrég érkezett Szerbiába, február 1-jén Zomborból közölte: „megjöttek a férfiak!”. Decemberben még Görögországból tett fel nyaralós képeket, egyiken sem úgy néz ki, mint aki éhezik és fázik: görög tengerparti étteremben vacsoráznak a barátaival, szelfiznek a tengerparton.

Egy harmadik férfi, aki P. Englandnak nevezi magát – nyilván nem a saját neve –, szintén a migránsokat elszállító buszból osztott meg fotót magáról. Jó telefonja és internetkapcsolata lehet, mert február 6-án töltött fel minden tartalmat a közösségi oldalára. Eszerint ő is nem sokkal a migránskaraván indulása előtt érkezett Görögországból.

Arról már korábban voltak információk, hogy közösségi oldalakon szervezték a magyar határra a tüntetést. Eszerint voltak, akik kifejezetten a tüntetésre időzítették az érkezésüket – vagyis aligha beszélhetünk spontán elkeseredettségről, kilátástalanságról, sokkal inkább egy jól szervezett PR-akcióról.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?