POLITIK

Kocsis Máté: A bűnözőknek nem jutalom, hanem büntetés jár

A Fidesz-KDNP támogatni fogja a feltételes szabadlábra bocsátás szigorítására és a „börtönbiznisz” felszámolására vonatkozó igazságügyi minisztériumi előterjesztéseket – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Balatonfüreden, a kormánypártok kihelyezett frakcióülését követően.
  • Szerző: M.M:

A politikus azt a célt fogalmazta meg, hogy aki más életére tör, azt még jó magaviselet esetén se lehessen feltételesen szabadlábra bocsátani. Hozzátartozók sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében pedig a feltételes szabadlábra bocsátás feltétele lesz a pártfogó felügyelet intézménye. Kezdeményezik továbbá a bírói joggyakorlat felülvizsgálatát a gyermekelhelyezésre, a szülői felügyeletre és kapcsolattartásra vonatkozóan – tájékoztatott, hozzátéve: abban is egyetértés volt, hogy meg kell erősíteni a gyermekvédelmi jelzőrendszer működését.

„A cél az tehát, hogy a bűnelkövetők szigorú büntetést kapjanak, ez alól ne tudjanak kibújni”, a bajba jutottak, különösen a gyermekek, pedig minél szélesebb körű védelemben részesüljenek„ – mondta Kocsis Máté.

A közelmúltbeli győri gyermekgyilkosság ügyében megjegyezte: ha a bíróság nem a legenyhébb büntetést szabta volna ki a korábban elkövetett bűncselekmény miatt, akkor az elkövető még ma is börtönben lenne, a gyermekek pedig életben lennének.

A frakcióvezető úgy folytatta: az emberek igazságérzetét szintén sértő ”börtönbiznisz„ is téma volt a frakcióülésen. Szavai szerint egy milliárdos üzletágról van szó, a fogvatartottak, köztük gyilkosok, rablók, csalók ügyvédek segítségével sok százmillió forintot perelnek ki az államból rossz börtönkörülményekre hivatkozva.

Példaként említette, hogy az olaszliszkai lincselőknek 5, illetve 6 millió forintot ítéltek meg, a battonyai rém 2 millió forintot, a Burka család pedig 45 milliót kapott, de Magda Marinko is több millió forintra számít – sorolta.

A ”bizniszre ráépültek a dörzsölt ügyvédek és a Soros-hálózat tagjai„, például a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Helsinki Bizottság – mondta, megemlítve, hogy 2017-2019 között 8,6 milliárd forintot fizetett ki az állam ilyen címen.

A kifizetések 61 százaléka ügyvédi számlákra érkezett, az ügyvédek pedig 15-40 százalékos sikerdíjjal dolgoznak – tette hozzá Kocsis Máté, aki az ügyvédek közül megnevezte Magyar Györgyöt, ”aki a balliberális ellenzék egyik ikonikus alakja„ és Karsai Dánielt, a Helsinki bizottság és a TASZ ügyvédjét.

Kijelentette: a bűnözőknek nem jutalomra, hanem büntetésre van szükségük a börtönben.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?