INSIDER

Kipukkkadt az újabb Karácsony-lufi, egy hét után eltüntették a rovarok „élőhelyét”

Szerencsétlen ízeltlábúaknak esélyük sem volt hozzászokni a fővárosi terülj-terülj asztalkámhoz.

 

Újabb hangzatos Karácsony-projektről derült ki, hogy szélhámosság. A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő FŐKERT Zrt. május elején nagy csinnadrattával indította útjára a Vadvirágos Budapest Programot, melynek célja a növény- és állatvilág természetes élőhelyének növelése szerte a városban. A zöld kezdeményezés egyik legfontosabb eleme, hogy több helyen nem nyírják majd a füvet Budapesten, mellyel rovarbarát, vadvirágos, városi kaszálókat, azaz „méhlegelőket” hoznak létre.

A 11. kerületi Bocskai úton is létesült egy ilyen terület a két útpálya között húzódó gyomos részen, ahová május 19-én, reggel kerültek ki a „NEM GAZ, MÉHLEGELŐ” feliratú táblák, az újságírók jól kifotózták magukat, aztán néhány napra rá mindent eltüntettek, a táblákat is beleértve, a területet váratlanul teljesen lekaszálták.

Hogy FŐKERT miért döntött a méhek „természetes élőhelyének” elpusztítása mellett, azt nem tudni, de a baloldali főpolgármester szívéhez oly közelálló rovaroknak valószínűleg esélyük sem volt jóllakni a kérész életű Bocskai úti legelőn.

A méhlegelőből nem maradt semmi, pár kartondobozt és a cigicsikkeket leszámítva.

„Ez egy szemléletformálás, ami nyilván nem megy egyik napról a másikra. Hanem ezt folyamatosan kell kommunikálni és fenntartani”

– fogalmazott a méhlegelőkkel kapcsolatban Zakar András, a FŐKERT Zrt. vezérigazgatója, aki a jelek szerint a tarra vágást értette a szemléletformálás alatt.

A fővárosban létesített méhlegelőket egyébként számos szakmai kritika érte: a méhészek szerint veszélyt jelenthet, hogy a szokatlan, stresszes környezetben akár meg is vadulhatnak a méhek, ráadásul a rovarnak sem ideális egy forgalmas út melletti terület.

„Nem biztos, hogy olyan méhlegelőt tudna egy városi környezet biztosítani a méhek számára, ami ideális lenne” – mondta korábban a hirado.hu-nak Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?