RIPOSTER

Ki engedte ki a börtönből a gyilkos terroristát? Ezt kérdezik Londonban

A londoni hídon lelőtt Usman Khan ugyanis ismert terrorista. 2013-ban 16 év börtönre ítélték jogerősen, 2021 előtt nem is kérhette volna a szabadlábra helyezését. Teljesen megmagyarázhatatlan, hogy tavaly decemberben próbaidőre kiengedték. Nagy-Britannia dühösen kérdez.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Két embert ölt meg és további hármat megsebesített a brit főváros pénzügyi negyedében, a Cityben, a London Bridge északi végénél egy 28 éves, Usman Khan nevű terrorista, akit a rendőrök lelőttek a kiérkezésük után.

Az Iszlám Állam vállalta

A terrorakciót szombat délután az Iszlám Állam vállalta magára, annak ellenére, hogy Kahn egyébként a rivális al-Kaida híve volt bebörtönzése előtt és vélhetően alatt is. A terroristák hírügynöksége szerint a londoni késelések válaszok voltak a felhívásukra, miszerint híveik támadják a „kalifátus” katonai legyőzésében résztvevő országokat.

Khant 2013-ban 16 év börtönre ítélték jogerősen, 2021 előtt nem is kérhette volna a szabadlábra helyezését. Teljesen megmagyarázhatatlan, hogy tavaly decemberben próbaidőre kiengedték. Érthető módon a brit politika legfelsőbb szintjén is elkezdték boncolgatni a kérdést, hogy vajon mi értelme van kiszabni valakire egy büntetést, ha aztán nem is kell leülnie még a felét se.

Egy olyan embert engedtek szabadon, aki terrortámadásokat készített elő a Londoni Értéktőzsde és számos pub ellen, valamint dzsihadista kiképzőtáborokat akart létrehozni Pakisztánban, ráadásul arról sem bizonyosodtak meg a szabadon bocsátása előtt, hogy lemondott volna szélsőséges nézeteiről. Ráadásul őt és társait is hónapokig megfigyelte a brit hírszerzés, tehát nagyon is ismerték a hatóságok. A 16 évből tehát kevesebb, mint 6-ot kellett leülnie.

Szabadon bocsátásának fejében egyébként még egy nyomkövető is volt rajta, ez sem zavarta. Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton értelmetlennek nevezte, hogy a brit büntetés-végrehajtási törvény lehetővé teszi a súlyos bűncselekményekért elítéltek idő előtti szabadlábra helyezését.

Johnson szombaton utalást tett arra is, hogy a kormány megváltoztatja a feltételes szabadlábra helyezés büntetőjogi szabályozását. Szombat délután a Scotland Yard főparancsnoka, Cressida Dick társaságában felkereste a merénylet helyszínét, a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: meggyőződése szerint a kirótt börtönbüntetések automatikusan gyakorolt megfelezésének és a súlyos, erőszakos bűncselekményekért elítéltek idő előtti szabadlábra helyezésének gyakorlata egyszerűen alkalmazhatatlannak, a társadalom szempontjából értelmetlennek bizonyult, és a mostani merénylet is ennek igen erőteljes bizonyítéka.

Johnson már előző nap, nem sokkal a merénylet után adott nyilatkozatában is azt mondta: régóta az a véleménye, hogy hibás eljárás az elítélt bűnözők idő előtti szabadlábra helyezése. Nagyon fontos lenne, hogy erről leszokjunk és kikényszerítsük a veszélyes bűnözőkre, különösen a terroristákra kirótt büntetések végrehajtását- fogalmazott.

A támadás a Cityben, a londoni halárusok ősi céhének ma már elsősorban ceremoniális célokat szolgáló díszes épülete, a Fishmongers' Hall konferenciaközpontjában kezdődött, és a London Bridge-en folytatódott.

Az épületben Learning Together – Közös tanulás – címmel, a Cambridge-i Egyetem szervezésében büntetőjogi tudományos rendezvény zajlott, amelyen a próbaidőn szabadlábon lévő támadó is részt vett.(!)

A program szerint Usman Khan is a meghívott felszólalók között lett volna. A támadás egyik halálos áldozata a 25 éves Jack Merritt, a Cambridge-i Egyetem kriminológiai tanszékének munkatársa, a konferenciát szervező Learning Together programsorozat koordinátora volt.

Többen is szembe mertek szállni a késes terroristával. Ilyen volt például egy lengyel szakács, a konferenciaközpont faláról szedett le egy narválszarvat és azzal esett neki Khannak. De ott volt mellett egy másik férfi is, aki poroltóval fújta telibe a kéát embert halálra sebző gyilkost, akit később a rendőrök agyonlőttek.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?