Létrehozva: 2021.03.05.

Két hét szigorításról döntött a Kormány abban a reményben, hogy húsvétkor újra tudjuk indítani az életet

A Magyar Közlönyben is megjelent, mi vár ránk március 8-tól.

Orbán Viktor miniszterelnök is aláírta a rendeletet, ezek után a Magyar Közlönyben megjelentek azok a szabályok, amelyek március 8-tól lépnek életbe.

A rendeletben írásban is megjelentek azok a szabályok, melyeket Gulyás Gergely csütörtökön ismertetett. A kormányrendelet kitért arra, a mostani döntésekre azért kerül sor, hogy húsvétkor újra tudjuk indítani az életet

Orbán Viktor az aláírás után elismerte, nehéz két hét vár ránk.

„A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyult az eddigieknél. Bár a célegyenesben vagyunk, és a beoltottak száma már közel 900 ezer fő, a vírus utolsó rohama itt van. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. Éppen ezért két hét szigorításról döntöttünk abban a reményben, hogy húsvétkor újra tudjuk indítani az életet.” – írta közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A rendelet arra is kitért, hogy éttermekben továbbra is lesz lehetőség elviteles vásárlásra.

A kormány az emberi életek védelme és a fertőzések számának csökkentése érdekében március 8-tól a köznevelési intézményekben is új intézkedéseket vezet be – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken az MTI-t.

A tárca közölte: az óvodákban rendkívüli szünet lesz, az ez utáni első munkanap április 7. Az iskolákban március 31-éig a nevelés-oktatást tantermen kívüli, digitális munkarendben zajlik majd, az ezt követő tavaszi szünet utáni első tanítási nap ugyancsak április 7. Az intézkedésekről minden köznevelési intézmény tájékoztatást kapott.

A tantermen kívüli, digitális munkarendet az eddigi tapasztalatok alapján, az Oktatási Hivatal honlapján közzétett módszertani ajánlás figyelembevételével kell megszervezni, ehhez a digitális tananyagok, a Digitális Kollaborációs Tér és egyéb platformok rendelkezésre állnak. Ahol az eszközellátás a tanulók számára nem biztosított, ott arra kérték az iskolákat, hogy adják ki a szükséges eszközöket – írták.

Az óvodák, iskolák nem biztosítanak gyermekfelügyeletet annak érdekében, hogy radikálisan csökkenjen a további fertőzés lehetősége – hívta fel a figyelmet a szaktárca.

Kitértek arra is: a gyermekek, tanulók étkeztetését biztosítani kell a már korábban kipróbált és bevált rendelkezések szerint elvitellel vagy kiszállítással.

Az idei május-júniusi érettségi vizsgákra, valamint a szakmai vizsgákra történő felkészülés céljából – az intézményvezető döntése alapján – egyéni és kiscsoportos konzultációk, gyakorlati foglalkozások megszervezése az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartása mellett a tantermen kívüli, digitális munkarend ideje alatt is lehetséges.

A kollégiumokban az eltérő munkarend időszakában engedélyezhet lakhatást az intézményvezető az érettségiző, továbbá azon tanuló számára, akinek különös méltánylást érdemlő személyi körülményei ezt indokolják.

A pedagógiai szakszolgálati intézmények és az utazó gyógypedagógusi, utazó konduktori hálózatok tevékenységüket elsősorban a személyes találkozást helyettesítő, a helyi viszonyokhoz igazodó alternatív technikák alkalmazásával valósítják meg – ismertették.

A versenyszerűen sportolóknak a sporttevékenységükre való figyelemmel speciális szolgáltatásokat nyújtó, jóváhagyott kollégiumi nevelési programmal rendelkező intézmény a sportfoglalkozásokat, edzéseket legfeljebb tíztagú csoportokban megtarthatja, a sportkollégiumi elhelyezést és étkeztetést ugyancsak legfeljebb ekkora csoportokban biztosíthatja.

A középfokú iskolák által az általános felvételi eljárás során szervezett, már meghirdetett szóbeli vizsgák megtarthatók, valamint digitális formában is megszervezhetők. Ha egy szóbeliző igazoltan fertőzött vagy karanténba kerül és kérelmezi, akkor a vizsgát szervező intézmény pótnapot szervez legkésőbb március 19-éig, majd március 22-éig nyilvánosságra hozza a jelentkezők felvételi jegyzékét.

A tanulói adatlapokat március 23-24-én lehet még módosítani, a módosító adatlapot pedig március 25-éig küldik meg az Oktatási Hivatalnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

vg.hu

Dől a pénz a leggazdagabb magyarhoz, rengetegen akarnak vele üzletelni

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

travelo.hu

Tengerimádók figyelmébe: Íme, Európa 25 legjobb tengerparti strandja

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?