POLITIK

Karácsonyék pofátlanul lenyúlták a vendéglátósok bértámogatását

Amint megérkezett a novembertől négy hónapra megítélt, egyösszegű bértámogatás a budapesti vendéglátósokhoz, a Fővárosi Önkormányzat több munkaadó cég számlájáról százezres, milliós nagyságrendű összegeket emelt le.
  • Szerző: RIPOST

Bár az állami segítség megérkezett, Karácsonyék inkasszózták az iparűzési adóelőleget – tudta meg a Magyar Nemzet.

Felháborító, arcátlanul arrogáns húzás belerúgni a veszteségektől földön fetrengő vállalkozókba és több ezer fővárosi munkavállalóba”

– jelentette ki a lapnak Kovács László.

Karácsony elszedi az állam nyújtotta támogatást

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke arra hívta fel a figyelmet: tagjaik közül több cég jelezte, hogy a nemrégiben beérkezett egyösszegű ágazati bértámogatásokból éppen aktuális lenne a fizetések rendezése. Azonban a számlatulajdonosok megdöbbenve tapasztalják, hogy a pénzeiket megcsapolta a főváros azon a címen, hogy elmaradt az érintettek 2020-as évre szóló iparűzési adóelőlegeinek befizetése.

Az ipartestület elnöke szerint az előlegfizetés tavaly ősszel volt aktuális, de a vendéglátósok akkor kérték Budapest önkormányzatától, hogy méltányossági alapon ne a megszokott módon, az előző évi közteher alapján állapítsák meg a 2020-as előleget, mivel az a vírus uralta forgalom alapján egész biztos, hogy feleslegesen túlterheli az egyébként is vergődő cégeket. Kovács László hangsúlyozta: a szakma mélyen megdöbbent azon, hogy miközben hónapról hónapra a kormánnyal közösen harcolnak a vendéglátás megmentéséért, a Karácsony Gergely vezette városvezetés nem hogy támogatást nyújtana, hanem elszedi az állam által megítélt segítséget is a munkavállalók fizetéséből.

A baloldal megsarcolja a vállalkozásokat

A lap idézi a belvárosi Király100 Gastro Corner tulajdonosát is, aki múlt pénteken vette észre, hogy a nemrég beérkezett ágazati bértámogatásból leemeltek 580 ezer forintot, és két hétre 1,58 millió forintra inkasszózták a számláját. Vagyis szerinte várható, hogy a következő havi bértámogatást is ugyanígy elvonják majd a cégtől.

Leszámítva az adóelőleg jogos összegét, a dolgozóim kifizetése helyett így most kölcsönadtam Budapestnek egymillió forintot, míg a béreket saját zsebből pótolnom kell, hiszen vállaltam, hogy egyben maradunk az újranyitásig”

Radvánszki Attila, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tagja szerint „a vendéglátósokért az ellenzék nemrég még a kormányra mutogatott, most pedig szó nélkül megsarcolják a munkahely-megőrzéshez nyújtott segítséget”. Mint mondta, a főváros „arcátlanul kihasználja” a pillanatnyi bevételszerzés esélyét, és „rajtaütésszerű akciókról” intézkedik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?