POLITIK

Karácsony kirúgta a BKK vezérét. Baloldali hatalmi harc állhat a háttérben

Felmentette Varga Ivettet, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatóját kedden Karácsony Gergely főpolgármester, és megbízott vezérigazgatónak nevezte ki Fendrik Lászlót, a társaság jelenlegi vezérigazgató-helyettesét – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.
  • Szerző: RIPOST

Alig három hónapja, január 23-án nevezték ki Varga Ivettet a BKK élére, és pár napja még a BKV járművein való kötelező maszkviselés fontosságáról beszélt, de nem valószínű, hogy emiatt küldte volna el Karácsony. Sokkal inkább azzal kapcsolatos lehet felállítása, hogy újabb levélhamisítási ügye lehetett a Fővárosnak. Varga Ivett, a BKK vezérigazgatója ugyanis múlt csütörtöki közleményében tiltotta meg, hogy a nevét használják egy olyan nyilatkozaton, amelyen az ő, és Gyurcsány egykori minisztere, Draskovics Tibor aláírása állt.

Április végén derült ki, hogy Varga Ivett élettársa ellen zaklatási ügy miatt indult vizsgálat a közlekedési vállalatnál. Értesülések szerint Nagy Zsolt, az elektronikus jegyrendszer projektvezetője egyebek mellett fogdosással és szexuális tartalmú üzenetek küldésével a BKK több munkavállalóját is zaklatta.

A vezérigazgató jelezte érintettségét, és haladéktalanul kizárta magát az esélyegyenlőségi bizottság jelentésének értékeléséből annak kézhezvétele után, ezért azt a BKK igazgatóságának elnöke (Draskovics Tibor) végezte el.

Wintermantel Zsolt, a vállalat igazgatóságának fideszes tagja korábban a Magyar Nemzetnek azt mondta: Draskovics Tibor, az igazgatóság elnöke Karácsony Gergely főpolgármestert is megvezethette a különböző javaslataival, valamint az általa lefolytatott és értékelt vizsgálattal.

Gyurcsány Ferenc egykori mindenese egyúttal lehetővé tette Karácsony számára, hogy a zaklatási ügyben erélyes vezetőként tűnhessen fel, miközben eltávolította az egyik legfontosabb és legnagyobb projekttel foglalkozó vezetőt, a DK útjában lévő Nagy Zsoltot.

Wintermantel, hozzátette: a következő célpont a főpolgármester által kinevezett vezérigazgató, Varga Ivett lehet.

Nagy Zsolt eltávolítása azért lehetett fontos a DK-nak, mert az elektronikus jegyrendszerben várhatók a legnagyobb értékű beszerzések, emellett Nagy az év elején jelezte: a jegykiadó automatákra kiírt új közbeszerzés jócskán túlárazott, s az ügyben indult audit megállapította a Draskovics bizalmasának tartott akkori vezérigazgató-helyettesnek, Kerékgyártó Jánosnak a felelősségét.

Mindenesetre a főpolgármester megköszönte Varga Ivett többéves munkáját, amelyet a főváros érdekében a Főpolgármesteri Hivatalban, majd a BKK stratégiai igazgatójaként, később vezérigazgatójaként végzett.
Karácsony Gergely sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „a vezérigazgató asszony a cégvezetői feladatait nem tudta olyan hatékonysággal ellátni, mint amelyet a járványveszély következményeinek enyhítése megkövetel” – írták.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?