Létrehozva: 2020.04.06.

Itt okozta máris a legnagyobb károkat a koronavírus

Egy pillanat alatt eltűntek a színről az olcsó utak, a fapados légitársaságok. Az utazási korlátozások, a lezárt határok milliók életét változtatták meg egy csapásra. Így vagy úgy.

Bár a járvány elején a többség még azt remélte, hamar túljut rajta az emberiség és visszaáll minden a szokásos kerékvágásba, ez nem fog megvalósulni, főleg nem a turizmus területén. A legfőbb utazási célnak számító országokban már most több milliárdos veszteségről beszélnek a turizmust illetően a szakemberek, a turisták pedig valószínűleg jó ideig nem fognak külföldi utakon gondolkozni.

Egész Európában sorra zárnak be a repülőtéri terminálok is, hiszen nem indítanak járatokat a légitársaságok. A turizmusban dolgozók hiába számítottak arra korábban, hogy húsvétra véget érhet a mizéria, erre most már szinte semmi esély nem mutatkozik. Thierry Breton, a belső piacért felelős uniós biztos már március közepén bejelentette, hogy az európai turisztikai ipar havonta egymilliárd eurónyi veszteséggel számolhat a járvány miatt. Éppen ezért fogalmazta meg az európai Tourism Manifesto szövetsége is azt, hogy az iparág támogatásának most hatalmas prioritást kell élveznie mindenhol, hiszen számos munkahely került veszélybe, és a kis- és középvállalkozásokat is a bezárás fenyegeti.

De a világ minden pontján hatalmas veszteséggel kell számolnia a turizmusnak idén. Rendkívül érintettek az ügyben a különböző egzotikus szigetek, így például Bali is, ahol a gazdaság háromnegyed része a turizmushoz kötődik, és ahol a járvány miatt lezárták a határokat, így nem érkeznek turisták egyáltalán. Ross Taylor, az Indonesia Institute elnöke szerint Bali GDP-jének mintegy 80 százaléka a turizmuson alapszik, számos fiatal éppen ebben a szektorban helyezkedett el és emiatt költözött a szigetre. Balin ráadásul nagy a szegénység az őslakosok körében, így ha az ő, turizmussal összefüggő munkájuk megszűnik, annak nagyon komoly következményei lehetnek.

Franciaország szintén nagyon nehéz helyzetbe került a koronavírus miatt, ott a Protourisme csak áprilisban tíz milliárd eurós veszteségre számít a turizmusban. Most tavasszal ugyanis a franciák szokás szerint valahova elutaztak volna a húsvét alkalmából, ez azonban a koronavírus-járvány miatt nem valósul meg. Ennek a tetejére jön még rá az, hogy leálltak a légi járatok is és bezártak a hotelek, múzeumok, éttermek, de még az utazási ügynökségek is. A bezárások hatással vannak a munkahelyekre is, a jelenlegi adatok szerint 400 ezer ember van munka nélkül a szektorban, ráadásul a szezonra meghirdetett idénymunkák száma is ötvenezerrel csökkent. A szakértők nem bizakodók a jövővel kapcsolatban, egyesek szerint a helyzet nem fog javulni nyárra sem.

Spanyolországban egyre nagyobb méreteket ölt a járvány, a jelenlegi adatok szerint több mint 120 ezer fertőzöttet tartanak számon, a halálos áldozatok száma pedig a 12 ezerhez közelít. A koronavírus miatt bezártak a hotelek, amelyek közül néhányban most egészségügyi dolgozókat szállásolnak el. Többen abban reménykednek, hogy a korlátozások feloldása után az emberek majd a tengerparton akarják kiheverni a járványt. Erre nagy szüksége is lenne egyébként a spanyoloknak, sokuknak ugyanis csak nyáron van lehetősége folyamatos munkát végezni, amikor pörög a turizmus is.

Az olasz Bernabo Bocca, a Federalberghi turisztikai szövetség vezetője azonban másként vélekedik a helyzetről. Szerinte Olaszországban idén maximum a belföldi turizmus fog szerepet kapni, mivel az emberek félnek majd külföldre utazni. Ez azonban csak a bevételek felét tudja majd megvalósítani, és nem fogja tudni helyettesíteni a külföldi látogatókat. Az előrejelzés szerint Olaszország március és május között akár 7,4 milliárd eurónyi bevételtől is elbúcsúzhat, ha a járvány így folytatódik tovább és emiatt az emberek nem mernek utazni.

Görögország is nagy veszteségekre készül, éppen ezért már bejelentettek különböző intézkedéseket a hatások enyhítésére. Plusz támogatásban részesül több százezer vállalat és magánvállalkozó. A támogatást kapó vállalatoknál feltétel, hogy nem küldhetnek el senkit, és felfüggesztették náluk az adófizetési kötelezettségeket is. A görögök szerint hatalmas károkkal kell majd szembenéznie a gazdaságnak, ez azonban csak időszakos lesz.

A gazdaság megsegítésére Franciaországban is hoztak már intézkedéseket. A franciáknál március végén közölték, hogy a kormány munkanélküli segély formájában teljes egészében kifizeti a leállásra kényszerült vállalkozások alkalmazottjainak a kényszerszabadságát. Ez lehetővé teszi, hogy a vállalatok megtarthassák az embereket. Jean-Baptiste Lemoyne, a francia külügyminisztérium államtitkára pedig arról beszélt, hogy a francia turizmus akár 40 milliárd eurós veszteséggel is számolhat, ha a járvány miatti válság három hónapig tart. Éppen ezért arra kérte a franciákat, hogy ha elmúlik a vészhelyzet, ne külföldre menjenek nyaralni, hanem az országon belül, hogy ezzel is támogassák az iparág újraindulását.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

mandiner.hu

Kiosztotta az EP-t a spanyol képviselő (videó)

metropol.hu

Közleményt adtak ki a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor elmondta, mit gondol a Magyar Péter-ügyről

origo.hu

Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

ripost.hu

Tündéri: videón, ahogy Dér Heni kisfia legózik - ilyen nagyot nőtt már Beni

ripost.hu

„Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott

ripost.hu

Akkora pofonba szaladt bele a TV2 sztárja, hogy a fal adta a másikat

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken