INSIDER

Zseniális: Karikó Katalin életre szóló tanácsokat adott a magyaroknak

Karikó Katalin díszdoktori címet kapott a Szegedi Tudományegyetemen. A vakcina anyja életre szóló tanácsokkal ajándékozta meg a hallgatókat a tanévnyitón.
  • Szerző: Ripost

Karikó Katalin egy csapásra ismertté vált, miután az általa kutatott mRNS segítségével rendkívül hatásos vakcinák készültek a koronavírus ellen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hirtelen jött népszerűséget azonban egy élet áldozatos és alázatos munkája előzte meg. Karikó Katalinnak a megalázások és mellőzések sora sem szegte kedvét és vette el a hitét, ma is az a cél lebeg a szeme előtt, hogy az embereken segítsen. Így érthető, hogy a magyar biokémikus számára elsőbbséget élvez a kutatás, mint az ő személyes sikere.

Fotó: MTI

Legújabb elismerése azonban egészen különleges: a számára olyannyira meghatározó egykori József Attila Tudományegyetem, mely ma a Szegedi Tudományegyetem nevet viseli, díszdoktorává avatta. Az elismerést személyesen vette át az ismét Magyarországra látogató professzor asszony, akit felkértek: mondjon beszédet a tanévnyitón.

Az alig 10 perces, humort sem nélkülöző beszéd során Karikó Katalin három, életre szóló tanácsot adott.

1. Az iskolában kiépített személyes kapcsolatok életre szólóak lehetnek és átsegíthetnek a nehézségeken.

„Nézzétek körül! Ott ül mellettetek az, aki majd a kollégátok lesz és egy nap tanácsot fog adni nektek! Ismerjétek meg, hogy megtudjátok, mit csinál majd, ha elvégzi az egyetemet! Mert az iskolai évek alatt létrejött kapcsolatok őszinték, érdek nélküliek és egy élete szólnak” – fogalmazott Karikó Katalin.

2. Higgyetek magatokban!

„Amikor a Pennsylvaniai Egyetemen kezdtem el dolgozni, melynek 30 ezer dolgozója van, híres-neves tudósok, akkor az ember kicsit megszédül ettől az egésztől. Nekem is átfutott az agyamon a gondolat, hogy én, Karikó Kati Kisújszállásról, hogy fogok én itt valamit kitalálni, ami ezeknek az embereknek nem jutott az eszébe?! Pont én fedezek fel valami fontosat?! Majd azt mondtam magamnak: Miért is ne?!” – példálózott a saját életéből a vakcina anyja, aki így folytatta: „Ha van szorgalom, tehetség, tudás és kitartás bennetek, amit alázat és tisztelet kísér a munkátok és a kollégáitok iránt, akkor biztosan eléritek a céljaitokat. Ne felejtsétek el: hinnetek kell magatokban!”

3. Csak arra szabad koncentrálni, amin lehet változtatni

„Amikor az állásom megszűnt, s ez többször is megesett velem, azt nem tragédiaként éltem meg, hanem örömmel: egy jobb lehetőség a változtatásra. Bárhol dolgoztam, igyekeztem kizárólag a munkámra koncentrálni, mert azt tudtam kontrollálni, és nem törődtem azzal, ha mások kevesebbet dolgoztak, és ennek ellenére több fizetést kaptak... A munkámban mindig a tudomány megértésének vágya vezetett és a munkát sohasem úgy fogtam fel, hogy azt az egyetem, az aktuális főnök vagy a cég kedvéért végzem. Ezért nem ért csalódás – árulta el a titkot.

Zárásként pedig a következőket mondta Karikó Katalin: „A céljaitok legyenek fontosak, megfelelő hozzáállással, az esetleges kudarcok ellenére is tudjátok megőrizni a lelkesedéseteket, elszántságotokat és nyugodtak, valamint örömteliek legyetek! Ez nagyon fontos, mert az életetek nagy részét a tanulás, az olvasás és a munka teszi majd ki.”

Karikó Katalin az SZTE tanévnyitóján mondott beszédét ITT tudod megnézni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?