INSIDER

Zacher Gábor figyelmeztet: új függőséghez vezet a karantén!

Az immár egy éve tartó járványhelyzettel sokan nehezen küzdenek meg, a korlátozások miatt pedig újabb függőségek fenyegetnek – hangsúlyozza Zacher Gábor.
  • Szerző: Ripost

Az immár egy éve tartó járványhelyzetet, korlátozásokat, a karantént mindannyian egyre nehezebben viseljük. Ennek pszichés következményeiről is szó esett a KOVIDŐK című blogon, ahol Zacher Gábor toxikológus kiemelte: egy amerikai tanulmány szerint súlyosan megnőtt a nyugtatók és az antidepresszánsok használata.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

2020-ban 500 ezer dobozzal több nyugtató fogyott, mint előtte való évben. 12%-kal több Frontin és 4%-kal több antidepresszáns” – közölte a szomorú adatokat a szakember, aki szerint ez hazánkban is hasonlóan alakulhatott.

A szerhasználat szempontjából az otthoni magány nagyon rossz dolog tud lenni. Ilyenkor bejönnek a pótszerek. Bejön esetleg a dohányzóknál a még intenzívebb dohányzás, bejön az alkoholfogyasztóknál a még intenzívebb alkoholfogyasztás, hiszen a 3-4 pohár rozé után már baromira nem érdekel ez a járványhelyzet, mert olyan kellemes rózsaszín álomba borulok, és aztán tulajdonképpen az egész valami olyan távoli dolognak tűnik. Aztán reggelre jön a kijózanodás. És ezeknél a betegségeknél a hozzászokás egy jól ismert történet, hogy bizony-bizony az ember akár mindössze 3 hónap alatt felépítheti a saját maga alkoholfüggőségét” – emelte ki Zacher, m:

Ezen kívül kiemelte: más függőség is veszélyeztet bennünket ebben a helyzetben, méghozzá az online világé.

Zacher a karantén alatti függőségekre figyelmeztet

Zacher Gábor
Fotó: Bors

A mostani kommunikációnk is az online világban zajlik, és hihetetlenül megerősödött az ilyen fajta kommunikációs eszközök használata” – emelte ki, majd hozzátette: ehhez hozzájárul a home office és az online oktatás is.

Ezeken kívül egyre több embert érint a sorozat-függőség, ami hihetetlen módon előretört, hiszen este mit csináljunk? Hát nézzük a tv-t!” – figyelmeztet a szakember a legújabb függőség veszélyére.

Csökkent a droghasználat

Zacher Gábor kiemelte: egyetlen pozitív hozadéka van a járvány-helyzetnek, méghozzá az, hogy meredeken csökkent a kábítószer használata, persze nem a függők körében, hanem főként a party-drogokat használóknál. Nehezebb lett a szerekhez való hozzáférés, és felment a szerek ára.

Gondoljunk bele, egy péntek este, otthon, egyedül, ki a rossebnek van kedve két extasy-t beverni? Hiszen ez nem arról szól, hogy otthon a lakásban olyan 160 bpm-mel tekerek a night partyra, és utána meg még az ekitől mondjuk olyan másfél órán keresztül beszélgetek a fallal, és a lelkemre akarom ölelni az egész világot” – részletezte Zacher az okokat, majd azért azt is hozzátette: „Az már egy másik kérdés, hogy mi lesz akkor, amikor vége lesz ennek az egésznek, és az emberek újra kiszabadulnak, akkor majd mennyire akarnak kompenzálni, és mennyire akarják pótolni ezt az elvesztegetett egy évet – ezt megjósolni sem lehet”.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?