INSIDER

Virágzik a cigarettacsempészet: döbbenetes módszerekkel szállítják az árut

Virágzik a cigarettacsempészet az ukrán–magyar határon.
  • Szerző: Ripost

Rendszeresen fennakad az ellenőrzésen illegális cigarettaszállítmány az ukrán-magyar határon. A hivatalos átkelőhelyek mellett természetesen sokan próbálkoznak a zöldhatáron. Ukrajnában mintegy 500-800 forintért beszerezhető egy doboz cigaretta, Magyarországon ugyanaz a termék lényegesen drágább. Nem csoda, hogy egyesek meglátják ebben az üzleti lehetőséget.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Bors

„Beregszászra járok vásárolni, és mindig hozok magamnak cigarettát is. Két dobozzal, annyi a megengedett alkalmanként. Minden lényegesen olcsóbb, abszolút megéri Ukrajnában vásárolni„ – jelentette ki Béla, aki maga is hallott már arról, hogy egyesek üzletszerűen foglalkoznak a dohánytermékek illegális behozatalával. Mintegy 60 kilométerrel arrébb a záhonyi határátkelő található. Itt is folyamatos a forgalom. Időről időre lebuknak cigarettacsempészek.

Fotó: Bors

„Csónakkal, drónnal, sárkányrepülővel vagy akár repülőgéppel is szállítják az árut, de a legjellemzőbb, hogy helyi munkanélküliek „serpaként” cipelik ki az illegális tartalmú mesterkartonokat a határsávból, majd a csempészésre átalakított szállítójárművekbe pakolják vagy a helyszínhez közeli épületekbe betárolják. A vasúti csempészet és a határátkelőhelyeken való egyéb próbálkozások a teljes körű ellenőrzés miatt visszaszorulóban vannak” – válaszolt a Nemzeti Adó- és Vám­hivatal sajtóosztálya a Bors kérdésére.

Fotó: NAV

Csak ajánló által lehet hozzájutni a cigihez

Eperjeskén egykor virágzott a feketepiac.

„Keressék Krisztinát! Nála aztán ezer kartont is vehetnek. Arra vigyázott, hogy a háza ne legyen túl feltűnően csinos, de mindenki tudja, hogy milliomos lett a férjével. Rendszeresen látjuk, amint éjszaka ukrán embe­rek cigarettát adnak át neki. Sokan vásárolnak tőle„ – mond­ta egy férfi.

Krisztina úgy tett, mintha semmiről sem tudna. A Bors úgy értesült azért, mert csak ajánló által fogad új kuncsaftokat.

Kapcsolatban állhat az ukrán maffiával a lebukott szoci

Legény Zsolt / Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila

Nem lehet kizárni, hogy a cigarettacsempészéssel lebukott szocialista Legény Zsolt kapcsolatban áll valamiféle csempészcsoporttal, másképp mondva a maffiával vagy olyan magánszeméllyel, aki hozzáfér ekkora mennyiségű dohányáruhoz – nyilatkozta az Origónak Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő, a Nézőpont Intézet elemzője. Bár a szakember szerint sok a kérdőjel a történet körül, akár tiltott pártfinanszírozás is meghúzódhat a háttérben. „Az biztos, hogy van valamiféle „ukrán szál” a történetében, hiszen Legény Zsolt enélkül nem tudott volna ekkora mennyiségű cigarettát beszerezni egy idegen országban. Teljesen egyértelmű, hogy a szocialista politikus nem egy dohányboltban vásárolta fel ezt a hatalmas mennyiséget” – szögezte le a biztonságpolitikai szakértő.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?