INSIDER

Vigyázz! Karácsonyi ajándékcserére buzdít az illegális piramisjáték

Jótékonynak tűnő felhívás kering az interneten, ami ajándékcserére buzdítja az embereket, de lényegében egy piramisjáték. Aki bekapcsolódik, illegális tevékenységben vesz részt és könnyen lehet, hogy ajándékot sem kap. A csalók az emberek kötődési vágyára építenek.
  • Szerző: Ripost

Ártatlannak tűnő felhívás kering a Facebookon. „A titkos testvér visszatért! És ez annyira jó móka! Idén korán kezdődik, így még jobban működik. Karácsonyi ajándékcsere iránt érdeklődő barátnőket keresek” – így kezdődik a sokak által megosztott játékfelhívás.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Facebook

Az idén a járványhelyzet miatt sokkal kevesebb a program, az ünnepi kikapcsolódás, sokkal hajlamosabbak az emberek a netes játékokra, rengetegen osztják meg jóhiszeműen a felhívást. Ráadásul a koronavírus miatt kevesebb az emberi kapcsolat, így jobban ki lehet használni, hogy sokan szeretnének kötődni másokhoz a szeretet ünnepe előtt.

Fotó: Magasi Dávid MD Kisalföld

A játék az ígéri, hogy aki küld egy ajándékot a neki privát üzenetben küldött címre, az 3 -36 csomagot fog kapni. Kis összeget határoznak meg értéknek, általában 2 ezer forintot vagy 10 dollárt, így sokan nem találják kockázatosnak. A játék nem új, évekkel korábban is terjedt, sőt, a Facebook előtt levél formájában is létezett. A probléma az vele, mint minden más piramisjátékkal: akik később csatlakozik be kevesebb eséllyel kap csomagokat és a piramis alján lévők nagy valószínűséggel ajándék nélkül maradnak.

Matematikailag is lehetetlen, hogy mindenki megkapja az ígért ajándékokat. A kiírásból is kiderül, hogy nem ellenőrzik azt, hogy valóban postázzák- e a csomagot az emberek.

„Kérnék mindenkit, hogy csak akkor jelentkezz, ha valóban el is küldöd azt az egy ajándékot te is, mert ha nem teszed, akkor egy jószívű testvérünk kimarad az ajándékozásból” – szól a felhívás a Facebookon, az emberek becsületére bízva a kérdést.

Az Idependent szerint a koronavírussal sújtott ünnepi időszakot különösen kihasználják a csalók, külföldön is megjelent a „secret sister” néven futó piramisjáték. Ezek azért különösen veszélyes csalások mert jóságosnak tűnnek, az őszinte ajándékcsere nem gyanús az embereknek, nem gyanakodnak csalásra. A piramisjáték a gazdasági bűncselekmények közé tartozó bűntett, akár 3 év szabadságvesztéssel is büntethető.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?