Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.05.05.

Vidéken újra kiülhetünk a kávézók, éttermek teraszára – Ripost-körkép

Sok étterem, cukrászda, kávézó csak hétvégére tervezi a nyitást, de a bátrabbak már hétfőn fogadtak vendéget a teraszokon. Egyelőre az emberek is óvatosak, de az első vendégek boldogan üdvözölték a szabadságot. A Ripost a Velencei tó partján nézett körül a vidéki szabadság első napján.

Kicsit meg vannak zavarodva a vendéglátóhelyek a hirtelen jött szabadságtól: van, aki a honlapján feltüntette, hogy hétfőn nyit, de ez mégsem sikerült, és olyan is van, amely a Facebook-oldala szerint még mindig zárva van, de közben nyitva találtuk. A vendéglátósok, akikkel beszéltünk, arról számoltak be, hogy kissé váratlanul érte őket a nyitás lehetősége, de nagyon örülnek neki.

„Mi nem dolgoztunk elvitelre, két hónapja zárva vagyunk, így néhány napra szükségünk van ahhoz, hogy rendesen felkészüljünk, ezért csak hétfőn nyitunk” – mondta egy székesfehérvári étterem vezetője, de nem szerette volna, ha megnevezzük őt és a helyet. Azok, akiknél eddig is működött a konyha, mert elvitelre adtak ételt, könnyebben és gyorsabban alkalmazkodtak.

Fotó: Ripost

A Ripost kiderítette:

nem korlátozzák az egy asztalnál ülők számát és összetételét!

Vajon hány ember ülhet egy éttermi asztalhoz és azok csak egy háztartásban élők lehetnek-e? Kérdéseinkre az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központ munkatársa válaszolt. A kormányrendeletre hivatkozva elmondta, hogy asztaltársaságonként legalább 1,5 méteres védőtávolságnak kell lennie, amiről a vendéglátóhely üzemeltetőjének kell gondoskodnia. Kiss Róbert hozzátette: a most megnyíló kerthelyiségek és teraszok esetében nem korlátozzák az egy asztalnál ülők számát és összetételét sem.

 

Gárdony, Fehér Fregatt vendéglő: „Ma még csak két vendégünk volt”

„Senkit nem bocsátottunk el, de eddig a pincérek kényszerpihenőn voltak, alig várták, hogy újra munkába állhassanak” – mondja Filotás Gyula, a gárdonyi Fehér Fregatt vendéglő vezetője a Ripost-nak. „Ételkiszállítást eddig is vállaltunk, így nekünk minimális pluszmunkával járt a terasz megnyitása. Ilyenkor már telt ház szokott lenni, más években a part is, a hely is zsúfolt, ma még csak két vendégünk volt. A higiéniai előírások nem okoznak gondot, most még a székeket, az asztalokat is fertőtlenítettük. Bízunk benne, hogy még nem esett el a szezon!”

 

Agárd, Gulyás Csárda: „Roham volt, visszatért sok régi ismerős vendég” A csárdában már délben több vendég is volt, ebédeltek, kávézgattak. Mátyási László főpincér elmondta: náluk nem jött be az elviteles ételszállítás, ezért inkább felújították az éttermet, és őket is meglepte, hogy nyitáskor a vendégek megrohamozták őket, sok régi ismerőst üdvözölhettek. Fotó: Ripost „Előny a gyors reagálás, erre készültünk” – szögezte le. „Szerencsére nagy a kerthelyiségünk és az egyik belső helyiséget is kerthelyiséggé tudtuk alakítani. A távolságtartás miatt kevesebb asztalt tudunk kitenni, így kevesebb vendéget tudunk fogadni, de nem emeltünk árat, mert szeretnénk visszacsábítani a vendégeinket.”

Wieland Andrea a párjával együtt nagyon örült, hogy végre kiülhetnek egy étterem teraszára, már nagyon várták ezt a pillanatot.

Fotó: Ripost

„Nagyon hiányzott már ez a fíling, a szabadság! Tartunk a vírustól, betartjuk a szükséges óvintézkedéseket, de nem akarunk félelemben élni, hónapokra bezárkózni a négy fal közé.”

Fotó: Ripost

A pincérek maszkban, kesztyűben szolgálnak ki a gárdonyi Fehér Fregatt teraszán, de örülnek, hogy újra dolgozhatnak.

Abonyi Zoltán törzsvendég a Gulyás Csárdában.

„Erre vártam hetek óta, rettenetesen örültem, hogy kinyit végre újra a kedvenc csárdám. Legjobban az a kávé hiányzott, amit itt főznek, és az az érzés, ahogy kint ülve elkortyolgathatom. Végre megtört az a rutin, ami az elmúlt két hónapra jellemző volt, hogy csak munkába mentem, aztán haza.”

Fotó: Ripost

 

Pünkösdkor már kinyithatnak a fürdők A fürdők pünkösdi nyitása a reális és biztonságos a fürdőszövetség szerint. A Magyar Fürdőszövetség arra kéri a fürdők üzemeltetőit, hogy higgadtan értelmezzék a kijárási korlátozás enyhítését, és várják meg a kormányzati részletszabályokat a létesítmények felelős megnyitásához. A vendégektől is türelmet kérnek, mert két-három hétre is szükség lehet a biztonságos működés előkészítéséhez. A legtöbb fürdő eleve úgy tervezte a tavaszi karbantartást, hogy május végén, pünkösdkor nyit majd újra. A következő napokban még nem várható tipikus strandidő.

Újraindul a hazai turizmus

Orbán Viktor beszéde után megugrott a szállodai foglalások száma. A miniszterelnök április 29-i bejelentése szerint május 4-től új szakaszába lép a járvány elleni védekezés, és kismértékben enyhítenek a korlátozásokon. Hétfőtől Magyarország vidéki településein kinyithatnak a szállodák, az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei, kinyithatnak a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek, a szabadtéri múzeumok.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója óvatosságra és fegyelmezettségre intett. Közölte: „Lassan fog visszaállni a régi rend, de a fegyelmezettségünkkel, a távolságtartással, azt gondolom, meg fogjuk tudni közösen ugorni ezt a nehéz feladatot” – fogalmazott.

Április 3. hetében reprezentatív kutatást végeztek. Eszerint a járvány lecsengését követő fél évben a magyarok 54 százaléka akar belföldön utazni; külföldi utazást a magyarok 23 százaléka tervez.

Április 29-ig a magyarországi szállodákba külföldi vendégek részéről 12 900 foglalás érkezett, a belföldi foglalások száma elérte a 21 700-at, ami több mint 46 százalékkal magasabb, mint 35 nappal korábban. A miniszterelnök bejelentését követő 24 órában megugrott a foglalások száma. Balatonfüreden például 20-50 százalék közötti foglaltságot értek el a szállodák a nyári hónapokra. A turisztikai ügynökségnél egyre bizakodóbban látják a magyar turizmus következő néhány hetét, hónapját.

Újra kinyitnak a fogászatok is

Március közepétől csak a sürgős ellátást igénylő beavatkozásokat engedélyezték a fogászatok számára, de most közel hatezer fogorvos és háromezer fogtechnikus, valamint a munkájukat kiszolgáló tízezer munkatárs megkezdhette a munkát. A rendelők többnyire előreveszik azokat, akik nem minősültek ugyan sürgős esetnek, de fogproblémájuk fájdalmat okoz, az ellátatlanság fogvesztéshez vezethet, és csak későbbre tudnak időpontot adni a szokásos kontrollra jelentkezőknek vagy például fogkőlevételre.

A rendelésekre telefonon kell bejelentkezni. Kötelező a lázmérés, a higiéniás kézfertőtlenítés és szájmaszkot is kapnak a páciensek, továbbá kitöltetik velük a járványügyi kérdőívet. Mindenütt biztosítani kell a biztonságos távolságban történő várakozást, a dolgozók számára védőfelszerelést és minden páciens ellátása után fertőtleníteni kell. A rendelet előírja a járvánnyal kapcsolatos PCR-teszt elvégzését minden magas kockázatot jelentő beavatkozás előtt.

 

Újra áldozhatnak a hívek

A katolikus hívők számára a járvány egyik legfájdalmasabb hozadéka, hogy nem vehetnek részt nyilvános misén, a gyónás és áldozás is nehézségekbe ütközik. Hétfőn azonban Felföldi László plébános a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban nyilvános misét tartott és kézbe áldoztatott. Tegnap óta vidéken a hívek korlátozott számú részvétele mellett a korábban megszokott miserend szerint vezetik a liturgiákat. A nyilvános szertartások megtartásáról a megyés püspökök döntenek, Budapesten és környékén viszont a korábbi egyházi rendelkezések érvényesek, vagyis egyelőre nem tartanak nyilvános szentmiséket, csak online közvetítés útján vehetnek részt a hívek a szertartáson.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Migránsok okozták balesetet a Liszt Ferenc repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt - fotó

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

mandiner.hu

Kemény választ küldtek az oroszok az amerikai ukrán segélycsomagra (VIDEÓ)

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

travelo.hu

Videó: Ilyen a mesés Szalajka-völgy egy amerikai youtuber szemével

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

ripost.hu

Kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a Kossuth Lajos utcában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát