INSIDER

Karikó Katalin szerint ezért veszélyesebb sok gyógyszer, mint az oltás

Karikó Katalin szerint veszélyesebb sok gyógyszer, mint az oltás. A kutató nemrég az egyik leghíresebb amerikai szaklapnak nyilatkozott erről, ahol a részleteket is elárulta.
  • Szerző: Ripost

Karikó Katalin, a Pfizer vakcina feltalálója tisztázott egy nagyon fontos kérdést az oltás veszélyessége kapcsán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az oltás melyik összetevője okozhat súlyos allergiás reakciót (anafilaxiás sokkot)?

A Pfizer/BionTech és a Moderna vakcinák az ún. mRNS vakcinák egyik összetevője a sokat vitatott és rettegett polietilén-glikol (PEG). Több tanulmány is kimutatta, hogy főként ez az összetevő képes súlyosabb allergiás reakciót kiváltani.

Székesfehérvár, 2021. február 7.
Atalai Zsuzsanna háziorvos beadja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájából készített oltóanyagot egy idõs férfinak a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. február 7-én.
MTI/Vasvári Tamás

Mennyire veszélyes az a PEG mennyiség, ami a vakcinákban van?

Karikó Katalin, a Pfizer vakcina kifejlesztője a Science tudományos lapnak ennek kapcsán elmondta: ezek a vakcinák sokkal kisebb mennyiségben tartalmaznak PEG-származékot, mint egyéb PEG tartalmú gyógyszerek, valamint izomba kell oltani, nem kerül rögtön a véráramba, így az anafilaxiás reakciók elenyésző gyakoriságúak.

Karikó Katalin, a Pfizer/BionTech vakcina feltalálója. Fotó: afp

„Minden oltás magában hordoz bizonyos kockázatot. De az oltás előnye meghaladja a kockázatot ”- emelte ki a kutató.

Mennyire gyakoriak ezek az allergiás reakciók?

Az eddigi adatok alapján körülbelül 100 ezer emberből 1-nél fordul elő, ami ugyan több, mint az eddigi oltások kapcsán tapasztalt (1 az 1 millióból), de ritkább, mint mondjuk a penicillin érzékenység (1-4 fő 10.000 penicillinnel kezelt betegből), amire szintén azt mondjuk, hogy ritka esemény – derült ki szintén a tanulmányból, tehát igaz, hogy pl. a penicillin tartalmú gyógyszerek veszélyesebbek, mint a Pfizer és Moderna vakcinák.

Ráadásul amennyiben penicillint kapunk (vagy bármilyen gyógyszert, amire allergiásak lehetünk), azt hazavisszük és ott egyedül vesszük be, ha baj van, nincs aki gyorsan segítsen rajtunk, míg a vakcinák után fél óráig megfigyelnek bennünket.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?