INSIDER

Veronai busztragédia: így tiltakoztak a gyászoló szülők

Némán, keresztekkel és mécsesekkel demonstráltak a veronai tragédia áldozatainak hozzátartozói a buszt üzemeltető cég székhelye előtt. A halálbusz napra pontosan három éve indult útnak Franciaország felé. A nyomozás szerint ugyan nem a busz műszaki állapota vezetett a balesethez, az olasz bíróság viszont „vélhető felelősként” idézte a társaság képviselőjét.
  • Szerző: H. N.

Keresztek, mécsesek és táblák: ezekkel jelentek meg tegnap kora reggel a Pizolit Kft. székhelye előtt a veronai tragédia áldozatainak hozzátartozói. Egyszer már felállították őket karácsony másnapján V. János buszsofőr háza előtt, hogy így tudassák vele: a baleset következtében tizennyolc ember nem ünnepelhet a családjával. Most más táblák is készültek: legtöbbjük azt firtatja, miért nem vonták felelősségre a veronai halálbuszt üzemeltető céget.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: AFP

A halálbusz épp három évvel ezelőtt indult útnak a Szinnyei Merse Pál Gimnázium diákjaival Franciaországba. Mint emlékezetes, január 20-án hazafelé tartottak, amikor éjfél előtt a busz sofőrje elvesztette uralmát a jármű felett az A4-es autópályán Verona közelében, és a szalagkorlátnak ütközött és kigyulladt. Tizenheten vesztették életüket. Vígh György testnevelő októberben követte gyermekeit a halálba, súlyos betegség vitte el.

Fotó: Szendrei Endre

A demonstrációt a telephelyre tervezték, de az magánterület, így a tulajdonos jogosan hívta volna a rendőrséget.
„Ennek nem akartam kitenni a többieket. A cég székhelye Kiskunhalas második legforgalmasabb utcájában van, így legalább több emberhez eljut az üzenetünk” – mondta a -nak Szendrei Endre, aki az unokahúgát, Esztert veszítette el. – „A rendőrök néhányszor elhajtottak előttünk, sok arra járó viszont fékezett, volt, aki meg is állt velünk beszélgetni. Mindenki tudta, miért vagyunk ott: emlékeznek a balesetre és tudják, hogy Kiskunhalasról érkezett a veronai halálbusz. Az a célunk, hogy tudják: mi nem felejtünk, és ezt ők sem tehetik meg.”

Fotó: Markovics Gábor

A magyar hatóságok 2019. nyarán azt állapították meg, hogy nem a busz műszaki állapota miatt történt a tragédia. Bár több szakértői vélemény részletezi a jármű műszaki anomáliáit, hiányosságait, a hatóságok szerint „csak igazgatási szempontból” nem felelt meg az előírásoknak.
„Az olasz bíróság két tárgyalással ezelőtt kibővítette a vélhető felelősök körét. Azóta a Pizolit jogi képviselőjének is jelen kell lennie a tárgyalásokon” – tudatta Szendrei Endre. – „Amennyiben elítélik a buszsofőrt, úgy az olasz törvények szerint a munkáltatójának is felelnie kell. A következő tárgyalás január 24-én lesz. Most erre készülünk. A tragédia harmadik évfordulóján valószínűleg csendes megemlékezést tartunk”.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?