INSIDER

Vérlázító, szándékosan elvakítottak egy magyar pilótát repülés közben

A tanulópilóta márciusban gyakorolt, amikor egy békési férfi az ablakából szándékosan elvakította lézerfénnyel.
  • Szerző: Ripost

A Gyulai Járási Ügyészség közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt emelt vádat egy 44 éves, büntetlen, békési férfi ellen, aki márciusban lakóháza ablakából lézerfénnyel vakított el egy pilótát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Békéscsabai Repülőtér légterében végzett tanulórepülést március 20-án éjszaka egy oktatópilóta és repülőgépparancsnok irányítása mellett egy tanulópilóta. A légtérben ekkor két másik légi jármű is repült.

A vádlott a repülőtér kifutópályájától mintegy 7 kilométerre fekvő tanyájának egyik emeleti szobájában tartózkodott, amikor 22 óra 15 perc körül észrevette a közeledő repülőgépeket. A férfi a nyitott ablakon keresztül, egy zöld fényt kibocsátó lézeres irányzékkal legalább 3 alkalommal, célzottan a tőle 5-6 kilométer távolságra lévő, nagyjából 400 méter magasságon repülő, a tanuló által vezetett repülőgép irányába világított.

A lézeres irányzék által kibocsátott fény eltalálta a tanulópilóta szemét, a szeme káprázni kezdett, éleslátása időlegesen megszűnt, még a repülőgép műszereit sem tudta leolvasni, így a repülőgépet nem tudta tovább irányítani, az oktatónak kellett átvenni a repülőgép vezetését. A vádlott által használt lézeres irányzék zöld fénye szembe világítva 5-6 kilométer távolságból is alkalmas volt látászavar, szemkáprázás okozására, 56 méteren belül szemkárosodást okoz. A vádlott cselekményével a légi közlekedés biztonságát, a pilóták életét veszélyeztette.

A Gyulai Járási Ügyészség vádiratában azt kérte, hogy a bíróság a férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, kobozza el a lézerlámpát és kötelezze őt a nyomozás során felmerült több mint 250 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békési Járásbíróság előtt folytatódik – tájékoztatott az ügyészség.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?