INSIDER

Végre kinyitnak a budapesti éttermek, kocsmák – erre nem számítottunk, kiderült, mi nehezíti a vendégek dolgát

Budapest is felszabadult, már ma beülhetünk egy kocsmába, étterembe a fővárosban is! Hetek óta készülnek erre, gőzerővel fertőtlenítenek, választják le az asztalokat és festik föl a távolságtartó csíkokat a vécékben. Sok minden megváltozott, és nem csak az arcpajzsos pincérek látványa lesz szokatlan...
  • Szerző: Ripost

Kézfertőtlenítés sok helyen a bejáratnál, nem lehet leülni minden asztalhoz, távolságtartás a vécében és a vécék előtt, ufószerű arcpajzsban jön ki a pincér... Más lesz a kocsmázás, étterembe járás, mint eddig.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Bent kétasztalonként ülnek a vendégek”

Pryma Zoltán ügyvezető, Bestia étterem

„Már nagyon vártuk a nyitást. Eddig a fő cél az volt, hogy maximálisan kihasználjuk a teraszt, a másfél métert betartva. Csináltunk egy nagy születésnapi bulit, most volt az éttermünk ötéves, ahol kedvezményesen ehettek és ihattak a vendégeink. Boldogok vagyunk, hogy kinyithatunk bent is. Nagyon készülünk, rengeteg fertőtlenítőt, antibakteriális asztaltisztítót rendeltünk, hogy aki idejön, biztonságban érezze magát. A személyzeten kesztyű és maszk van. Bent kétasztalonként fogjuk leültetni a vendégeket, akiket a saját sörünkkel, a Bestia Ipával lepünk meg.”

Lefkói Rebeka és Gábori Gergely

„Mi törzsvendégek vagyunk itt a Bestia Étteremben, nagyon örülünk, hogy már belül is kinyithat, és rossz időben is be lehet ülni. Már járnánk színházba és moziba is, szeretnénk, ha végre beindulna az élet.”

Horváth Sára és Balogh Nikoletta

„Végre meg tudtunk inni valamit a teraszon! A járvány lefutóban van, már nem aggódunk annyira. Ha bentre is lehet ülni, borongós időben is jövünk.”

“Welcome drinkkel várjuk az első vendégeket”

Nullhetvenöt, Verkner András

„Annyi asztalt helyezünk el, hogy a vendégek elég távol legyenek egymástól, ahogy kint a teraszon is. Szombaton nyitunk és welcome drinkkel várjuk a vendégeinket. Ahogy kiderült, hogy lehet bentre is ülni, kaptunk is néhány foglalást.”

Sarkadi Csaba pincér , Montenegró Gurman Étterem

„Már nagyon vártuk a vendégeinket! Amióta nyitva van a terasz, kesztyűben, arcpajzsban dolgozunk. Végre nyithatunk belül is, széthúzzuk a székeket.”

 

„8 ember 3 napig csak fertőtlenített”

László Árpád tulajdonos, Robinson étterem

A budapesti Városligeti-tó szigetére épült Robinson étterem tulajdonosa az óriási terasz melletti, nyitott tetejű elhúzható üvegfalú teraszon mesélt a bezárásról, és az új helyzetről. „Felkészülés kell egy ekkora helynek. Nem lehet öt fővel megnyitni, ugyanúgy kell felszolgáló, és nem éri meg, ha nincs elég vendég. Mi 25 fővel nyitottunk múlt szombaton, de nagy előkészület előzte meg. 3 napig 8 ember csak fertőtlenített. 70 napig voltunk zárva, rengeteg por telepedett meg mindenhol. Utána két napig előfőztük az ételeket, elkezdődött az árubeszerzés, feltöltötték a hűtőt, összesen 5 nap volt a felkészülés. Kézfertőtlenítőt raktunk ki a vendégeknek, és bár a pincéreknek testidegen a kötelező maszk és kesztyű, a vendégek már megszokták, nem lepődnek meg rajta. Vigyázunk a tisztaságra és fertőtlenítésre. Sajnos nem jönnek azok a vendégek, akik eddig jöttek, sokan még home office-ban dolgoznak, és turisták sincsenek. Ez egy hosszan visszaépülő folyamat lesz... Tavaly ilyenkor 150 vendég volt, most 30. Tartok a koronavírus második hullámától is, de még nem vagyok megrettenve, idő kell, csak bizakodni tudok.”

Van ahol még óvatosan állnak a dolgokhoz.

“A fagyasztott árut megtartottuk, de a többiből csak 10 százalékot mertünk rendelni”

Füzi Balázs, üzletvezető, Vendetta – Pasta E Basta étterem.

A Váci úti étteremben épp az előkészületek folytak, amikor megérkeztünk: maszkos dolgozók mosták a pultokat, a felszerelést, a padlóra pedig épp felfestették a mosdóba való sorban álláshoz másfél méterenként a vonalat.

„Hamarosan befejezzük a takarítást, pénteken nyitunk, addig is elindul a főzés és egy oktatást is tartunk, hogy az összes fontos intézkedésről tudjon mindenki. Most kiemelten figyelünk a rendre és tisztaságra, fertőtlenítjük az asztalokat, és kötelező a maszk és a kesztyű. Jó volt visszajönni, de kétes érzéseim vannak. Nehéz ez a sok változás, átalakítás, olyan, mintha újranyitnánk az éttermet. Ki tudja meddig, reméljük, nem lesz a vírusnak második hulláma és nem kell újra bezárni. Amíg nincs turista, kemény hetek elé nézünk, de bizakodó vagyok. A fagyasztott árut megtartottuk, de a többit csak óvatosan rendeltük be, csupán 10 százalékát ahhoz képest, mint amúgy szoktuk. Amúgy ember legyen a talpán, aki 3 óránál tovább bírja maszkban, és a pincéreknek ennél jóval tovább kell...”

“A sok állástól a pénztárgép is elromlott”

Farkas Márta, Grafika söröző

„Boldog vagyok, hogy dolgozhatok, azt hittem, sose lesz vége ennek a két hónapnak. Itt van mellettünk az egyetem, már annak a bezárása negatívan érintett minket, majd jöttek a többi bezárások. Nálunk kézfertőtlenítőt tudnak kérni a vendégek, amint belépnek a belső térbe. A maszk kötelező, és mi is alaposan fertőtlenítünk, még a kilincseket is. A forgalom viszont kevés, hiába nyitott meg már a teraszunk. Most a belső hely nyitására készülünk. Itt a környéken sok hely nem nyitott meg, ahol nincs terasz, és ezeknek a helyeknek sok idő, amíg előkészülnek a nyitásra. Sok árut ki kellett dobni, mert lejárt a szavatosságuk, sőt a sok állástól a pénztárgép is elromlott, abból is újat kellett rendelni. Az asztalok nálunk fixek, nem lehet szellősebben rakni őket, de péntektől minden második asztalhoz ülhetnek majd emberek, társaságok.”

Frankné Polgár Ildikó pultos, Halenár Söröző, Érd

Fotó: Keller Mátyás

„Amikor kinyitottunk végre, egy pillanat alatt tele lett a hely. De egy ideig még nem tudtunk csapolt sört kínálni, még nem volt átmosva a berendezés. Erre vártunk idáig, és most nagy az öröm, hogy végre megérkeztek a fiúk.”

Fotó: Keller Mátyás

„Nagyon szeretem, hiányzott! Ma épp szabadnapos vagyok, és pont el is készült a sörcsapoló, szerencsés vagyok, hogy épp meg is kóstolhatom. Nagyon hiányzott, hogy tudjunk újra találkozni a barátokkal, és persze Ildivel” – mondta egy törzsvendég.

És ezeket olvastad már?