INSIDER

Véghajrához érkezett a székely petíció!

Már csak 4 ezer spanyolországi aláírás szükséges a székely petíció sikeréhez. Az első feltétel, az 1 millió aláírás már összegyűlt, ám van egy másik feltétel is: hét különböző országban kell elérni a limitet.
  • Szerző: Ripost

Mozgósítsuk baszk és katalán ismerőseinket, hogy szavuk legyen az őshonos kisebbségeknek Európában! Így tudjuk ugyanis védeni a nemzeti kisebbségeket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sztárok is a kampány mellé álltak

A székely petíciót a Székely Nemzeti Tanács indította el a nemzeti régiók védelmében. A polgári kezdeményezéssel a kívánt egymillió aláírás már első körben összegyűlt, most a másik feltétel a cél, hogy 7 különböző országban el kell érni a limitet. Az ügy mellé álltak sztárok és külföldi hírességek is és gerilla kampányt folytattak, így hat országban már összegyűlt a meghatározott aláírásszám.

Pataky Attila és Pesty László

Svédország volt a hatodik sikeres ország, ott egy nappal szenteste előtt ért célba a kezdeményezés.

Február 7-én lejár a határidő

Most a hetedik országon, Spanyolországon a világ szeme, ahol a szükséges aláírások 90 százaléka már megvan. Itt február hetedikéig van idő összegyűjteni a szükséges 40 ezer aláírást. Ha összejön, akkor teljesül minden feltétel. Pesty László kampányfőnök a helyszínen tesz meg mindent a sikerért, a baszk és katalán politikusoktól kért segítséget a kampányhoz.

MTI/Rosta Tibor

Mint ahogy azt a megírta, az egymillió aláíró mellett az is szükséges, hogy legalább hét országból támogassák a kezdeményezést, a képviselők számának arányában. A kampány célja, hogy közvetlenül kapjanak európai uniós támogatást a nemzeti kisebbségek.

Ha sikerül, nem söpörhetik le az asztalról

Ez nem csak a székelyeket érinti, hanem Európa számos kisebbségét, tehát a baszkoknak és a katalánoknak is ugyanannyira fontos. Az európai polgári kezdeményezésről a Lisszaboni Szerződés rendelkezik. Ha egymillió uniós polgár az aláírásával támogat egy ügyet, akkor az Európai Bizottságnak jogalkotási javaslatot kell előterjesztenie. Feltétel az is, hogy legalább a tagországok negyedében kell csatlakozni a petícióhoz az Európa parlamenti képviselők létszámának arányában.

Ha ez megtörténik, az uniónak foglalkoznia kell a kérdéssel, nem söpörhetik le az asztalról, bár ez még nem jelenti automatikusan, hogy a petícióban megfogalmazottak szerinti döntés születik. Most, hogy a minority safe pack-et megsemmisítette Brüsszel, még nagyobb a jelentősége a székelyek kezdeményezésének.

Most a kisebbségek gazdasági védelme a fő cél

A nemrég elkaszált minority safe pack, vagyis a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezés szintén az európai őshonos kisebbségek érdekeit szolgálta volna uniós szinten. Ez a kisebbségi nyelvhasználat és kisebbségek védelméről szólt volna, a székely petíció pedig gazdaságilag védené a kisebbségeket, hogy önállóan jussanak hozzá kohéziós alapokhoz, országtól függetlenül.

 

És ezeket olvastad már?