Létrehozva: 2021.06.03.

Gulyás Gergely fontos változásokat jelentett be a védettségi igazolványról

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszter június 3-án is megtartották az utolsó online kormányinfót.

Szentkirályi Alexandra bejelentette: Ahogy az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba, úgy a mai napon tartják az utolsó online Kormányinfót, holnaptól a jelenléti formára térnek át.

Gulyás Gergely örömteli hírt közölt: Magyarország hivatalosan is leküzdötte a járvány harmadik hullámát. Az oltással kapcsolatban elmondta, több mint 5.2 millió embert oltottak be, de a maradék 432 ezer regisztrált rendelkezik védettségi igazolással. Kiemelte, aki átesett a fertőzésen beoltathatja magát, többlet van az oltásból.

Minden oltás hatékony, a különbségek csekélyek ahhoz képest, hogy elkapjuk oltás nélkül a vírust.

-mondta Gulyás Gergely

Közel a nyájimmunitás

A kancelláriaminiszter kiemelte: hogy miután a magyar társadalom 54 százalékét sikerült beoltani, így a társadalmi immunitás közelében vagyunk. Biztosan ki lehet jelenteni, hogy 65-70 százalék közelében lehet a társadalmi védettség aránya – tette hozzá. Továbbra is arra buzdított mindenkit, hogy oltassa be magát.

A Kormányinfón a miniszter lejújtó adatot közölt.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy 3,7 millió második oltást kapott személy után azt lehet mondani, hogy akik megbetegedtek 8193 fő volt. Közülük 524-en haltak meg. Hangsúlyozta: ha az egész társadalom be lett volna oltva, akkor 900-an haltak volna meg a járványban. A Pfizer esetében 3657-en betegedtek meg és 268-an haltak meg – tette hozzá.

Az influenzánál is erősebbek az oltások

Gulyás Gergely elmondta, hogy a Moderna esetében 204 ember betegedett meg és 24-en haltak meg. AstraZeneca esetében 816-an betegedtek meg és 12-en haltak meg. Szputnyik esetében 697-en betegedtek meg és 13-an haltak meg. Sinopharm esetében 2800-an betegedtek meg és 206-an haltak meg – ismertette az adatokat Gulyás.

Mindez bizonyítja, hogy mindegyik oltás biztonságos és az emberi életeket tekintve még az influenzánál is nagyobb védettséget ad.

Indul a zöld igazolvány

A kancelláriaminiszter a zöld igazolványokról is szólt. Elmondta, a magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja minden oltás típusát és időpontját. Az uniós szabályozás csak július 1-jén lép majd életbe. Akkor egységesebb szabályok lesznek – mondta a miniszter. Gulyás közölte, hogy eddig 12 országgal sikerült Magyarországnak megállapodást kötnie.

A magyar védettségi igazolvány alkalmas lesz az uniós green card kiváltására. Teljes lesz az utazási szabadság az unióban, azok számára, akik beoltották magukat.

Oltják a kárpátaljai magyarokat

A Miniszterelnökség vezetője szerint a kárpátaljai magyok az egyetlenek, akik a határon túli magyarok közül nem kaptak oltást, ezért megkezdik a kárpátaljai magyarok oltása. Gulyás szerint a vakcinakészlet biztató, ezért az oltást segíthetjük az érintt külhoni magyarok számára is.

Újraindítják a gazdaságot

A Kormányinfón bejelentették, hogy kiegészítik a Magyar Falu Programot. Eszerint 26 milliárdért újulhatnak meg a települési utak és járdák. Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány számára fontos, hogy a helyi infrastruktúra fejlődjön, így 26 milliárdért újulhatnak meg a helyi utak és járdák. A Belügyminisztérium ezt a programot gyorsan lebonyolítja. 3,8 milliárd plusz jut a mellékutak fejlesztésére. A gazdaság újraindítását szolgálják ezek a lépések.

Budapest, 2020. szeptember 11.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. szeptember 11-én.
MTI/Máthé Zoltán

Újabb részletek a terrortámadásról

A Terrorelhárítási Központ tegnapi kecskeméti akciójáról is szó esett. Hetek óta folyt a felderítés a magyar iszlamista férfi esetében. A fiatalember csőbombával robbantott volna hazai eseményeken, tömegbe akart hajtani gépkocsival – ismertette. Előkészületeket is tett, áttért az iszlám hitre – mondta a miniszter. Terrorcselekmények alapos előkészülete miatt folyik a nyomozás. Jó jel, hogy a magyar hatóságok az előkészületi szakaszban fel tudtak lépni – mondta a miniszter.

Koncepciós eljárások jöhetnek

A kormányt folyamatosan támadják az ellenzéki térfélen, amiért nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta:

Több uniós ország nem csatlakozott az uniós ügyészséghez, így hazánk sem, mert sérti a tagállami szuverenitást.

A miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatóján kiemelte azt is, hogy egy olyan szervezet jön létre, akinek a vezetője koncepciós eljárásokat folytatott magyar politikusok ellen, ami semmilyen jogállami alappal sem bírt.

Újságírói kérdésekre a miniszter elmondta, hogy a 16 éven aluliak előtt megnyílik az út a zenés-táncos rendezvényekhez. A miniszter a jövő nyugdíjrendszerével kapcsolatban kiemelte: 30-40 év múlva a születendő gyermek száma fogja meghatározni a nyugdíj mértékét. Az orvosi fizetések az utóbbi időben jelentősen emelkedtek. A miniszter elmondta, a kormány gondolkodik abban, hogy többletszabadságról fognak dönteni az egészségügyi dolgozók részére a következő kormányülésen.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas tengeri szörny vetődött partra Angliában

origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

mandiner.hu

Orbán Viktor hamarosan bejelentést tesz + Videó

ripost.hu

Már tisztán látszik, gigantikus aszteroida száguld a Föld felé

hirtv.hu

Betiltotta és elképesztő vádakat fogalmazott meg a kerületi polgármester Orbánék konferenciájáról + videó

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Már bankkártya nélkül is lehet készpénzt felvenni: elég hozzá egy mobil is!

INSIDER

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában

INSIDER

Elkezdték gyéríteni a szúnyogokat: itt már biztosan kevesebb a vérszívó!

INSIDER

Most érkezett: Beszorult világháborús gránátot találtak, azonnal rohantak a tűzszerészek