INSIDER

Változások Budapesten: ezt rendelték el a kerületek

A csütörtökön megjelent rendelet szerint a polgármesterek dönthetnek arról, húsvétkor milyen szigorításokat vezetnek be a településükön.
  • Szerző: Ripost

Orbán Viktor csütörtökön jelentette be, hogy a húsvéti időszakra vonatkozóan plusz jogosítványokat kapnak a polgármesterek, így ők dönthetnek arról, akarnak-e szigorítani a kijárási korlátozáson, és ha igen, hogyan.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rendõrök a Margit híd lezárt margitszigeti bejárójánál 2020. április 10-én.
Fotó: MTI

Karácsony Gergely csütörtök este már rendelkezett arról, hogy péntektől hétfőig lezárják a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet, valamint a Római-partot.

De a többi kerület is korlátozó intézkedéseket hozott.

Pesterzsébet körülhatárolja a padokat

Pesterzsébeten a nagyobb forgalmú köztereket – ahol csoportosulások alakulhatnak ki – csak célirányos közlekedésre, áthaladásra lehet használni a húsvéti ünnepek alatt. Az ezeken a közösségi tereken található padokat elkerítik, a közterület-felügyelők pedig folyamatosan ellenőrizni fogják az előírások betartását.

Lezárták Normafát

A 12. kerület önkormányzata teljesen lezárta Normafát április 10-től, hogy „a járványhelyzetben ne legyen fokozott kockázatot jelentő veszélyforrás”. Lezárták a parkolókat, a szabálytalanul parkolókkal szemben szigorúan eljárnak. Lezárták a játszótereket, a szabadtéri fitneszparkot, tilos a tűzrakóhelyek használata is.

Fotó: MTI

Nem látogatható továbbá az Erzsébet-kilátó, zárva tartanak a területen lévő éttermek, büfék (a Rétes büfé, a Kilátó kávézó, a Drótcsacsi büfé, valamint a Libegő lángosos és büfé), sőt a Libegő sem üzemel.

Lezárják a józsefvárosi parkokat

Péntek délután 15 órától lezárják a Teleki téri, Mátyás téri, Kálvária téri és Golgota téri közparkokat valamint az Orczy parkot is hétfő éjfélig. Józsefváros közterületeit csak áthaladásra, illetve egyéni sportolási tevékenységre lehet használni hétfő éjfélig. A kutyafuttatók nyitva maradnak.

A járványveszély enyhítésének érdekében egészségügyi maszk – ennek hiányában annak funkcióját és rendeltetését betöltő orrot és arcot takaró textil (kendő, sál) – viselése lesz kötelező az önkormányzat által fenntartott Teleki téri piac területén, az oda belépő és ott tartózkodó szolgáltatásokat igénybe vevőkre és szolgáltatókra, a zárt térben történő tartózkodás idejére.

A kerületekben fokozott ellenőrzés lesz

A hosszú hétvége folyamán a parkokban, köztereken fognak járőrözni a rendőrök és ellenőrzik, hogy ne történjen csoportosulás. Az újpesti polgármester szavai szerint naponta többször egyeztet majd a rendőrséggel, és ha szükséges, további korlátozásokat vezetnek be.

Ilyen fokozott ellenőrzést vezetett be Soroksár, Budafok-Tétény, Csepel, a 16. kerület, Újbuda is.

Kispesten bár további korlátozó intézkedéseket nem hoznak, de továbbra is zárva maradnak a sportlétesítmények és a játszóterek is.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?