Létrehozva: 2021.04.28.

Bentlakásos tanfolyamon tanítják, hogyan kell bánni a vakvezető kutyával

Minden évben április negyedik szerdája a Vakvezető Kutyák Világnapja. Magyarországon mindössze nyolcvan vakvezető kutya teljesít szolgálatot, pedig sokkal többre volna szükség! Egy vakvezető kutya kiképzése 3,5 millió forintba kerül, de a gazdája számára értéke felbecsülhetetlen.

Egyszer játékból mindenki kipróbálja, milyen becsukott szemmel közlekedni, csak hangok vagy illatok után tájékozódni. Vannak, akik a látásuk elvesztése vagy súlyos romlása miatt mindig így élnek. Számukra óriási segítség egy vakvezető kutya.

Magyarországon körülbelül 82 ezer személy vallja látássérültnek magát, közülük 10 ezer teljesen vak, a nagyon súlyos látássérültek száma 45 ezerre tehető. A MVGYOSZ jelenleg 80 vakvezető kutya-gazda párost tart nyilván. Egy vakvezető kutya kiképzése 3,5 millió forintba kerül, a látássérült azonban díjmentesen jut az állathoz. Újabb kutyák kiképzését bárki támogathatja.

A 36 éves Benedek Zoltán látóként született, de már 11 hónapos korában rövidlátó volt. 14-15 éves kora óta nem lát.

Benedek Zoltán és Rylie, a csoki labrador kislány kutyus (Olvasói fotó)

„Gyerekként könnyebb ezt feldolgozni, mint felnőtt korban” – véli. „A szüleim ugyanúgy elengedtek sátorozni és nem éreztették, mennyire aggódnak. Hagyták, hogy olyan életet éljek, mint a látó társaim, amiért örökké hálás leszek.”

Zoltán leérettségizett, majd a vakok szövetségénél gyógymasszőri képesítést szerzett. Néhány év múlva elvégzett egy non-profit menedzser és ügyintéző képzést is, ez utóbbinak köszönheti, hogy a vakok szövetségébe került, mint pályázatíró, most pedig ugyanott ügyfélszolgálati munkakörben dolgozik.

2003-ban kapta első vakvezető kutyáját, amit öt év után elvitt egy betegség. Több mint tíz év telt el, mire rászánta magát egy másik kutya igénylésére.

„Megjelent a modern technika, az okostelefonok, az utcán mindenki a képernyőjét nézi, az emberek füle be van dugva. Nem telt el úgy nap, hogy ne ütköztem volna 6-8 emberbe. A kutya kikerüli az embereket, ha már ők nem figyelnek rám. Így került hozzám Rylie, aki egy csokiszínű labrador kislány, több mint 3 éves. A vakvezető kutya nem taxi, nem mondhatom neki, hogy például menjünk a Wesselényi utca 8-ba. De amikor kiadom a vezényszót, hogy keress zebrát vagy lépcsőt, akkor azt fog keresni. Mindig parancsokkal irányítjuk, de hogy hová szeretnék menni, azt nekem kell tudni” – tette hozzá Zoltán, aki azt tapasztalja, hogy a bevásárlóközpontokban, közértekben szívesen segítenek neki.

8 hetes korban kezdődik a tanításuk

A kiválasztott kutyakölykök önkéntes kölyöknevelőkhöz kerülnek. Ez az előnevelés segíti, hogy 1 éves korban el tudják kezdeni a valódi kiképzést és még 2 éves kor előtt a gazdájukhoz kerülhessenek. Gazsó Krisztina kiképző, Szeder nevű, 1,5 éves, labrador retriever kiképzés alatt lévő kutyával gyakorol utcai forgalomban. Fotó: MVGYOSZ „Az első hónapban felmérjük a kutya képességeit, azt, hogyan reagál a hang- és optikai ingerekre, különböző helyzetekre” – avat be a szakmai fortélyokba Schiff Mónika, a MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetője. „Fegyelmező gyakorlatokat tanítunk, így a megfigyelés végére Engedelmes vizsgát tesz a kiképző a kutyával.” A vezetőmunka ezután kezdődik. „A kutyákat hámban tanítjuk fokozatosan, nehezített pályán. Feladatuk, hogy a felmerülő akadályokat megállással jelezzék vagy biztonságosan kikerüljék. Megtanulja, hogy méretei megnövekedtek egy ember méretével. Objektumokat is megkeresnek, jeleznek megállással, például a megállótáblánál, ajtónál, gyalogátkelőhelynél” – magyarázza Schiff Mónika.

Bajnóczy Enikő kiképző Kökény nevű, labrador retriever, sárga színű tanuló kutyával a zebrán való átkelést gyakorolja (Fotó: MVGYOSZ)

 

Mini lakásban tanul a gazdi

A leendő gazda nem vesz részt a kiképzésben. Mindig a kiképzett kutyához választanak gazdát, aki 5 napos bentlakásos tanfolyamon szokik össze négylábú segítőjével, egy erre a célra kialakított szimulációs mini lakásban. Meg kell tanulnia kezelni és ápolni a kutyust, gondoskodni róla. A kutya munkáját megfelelő minőségű élelemmel, jó tartási körülményekkel és szabadidővel kell a meghálálni. A bentlakásos tanfolyam után 2 hónapig még a lakóhelyén segíti a gazdit a kiképző. Közlekedésbiztonsági vizsgát is kell tenniük.

Szeder, a fekete, labrador retriever kutyus most először találkozik a leendő gazdival (Fotó: MVGYOSZ)

 

Legalkalmasabb a labrador retriev

A Vakvezetőkutya-kiképző Központnak saját tenyészete van. „Labrador retrieverekkel foglalkozunk, de nem zárjuk ki más fajta egy-egy egyedét sem. A labrador könnyen tanítható, szívesen dolgozik a kiképzőn kívül más személynek is, megfelelő méretű, habitusú és a rövid szőre miatt könnyen kezelhető. A vakvezető kutyának nem lehet tériszonya, nem lehet agresszív, nem félhet, könnyen oldódónak kell lennie és még egy sor követelménynek megfelelnie. Még az is előfordul, hogy felülbírálja a gazdája rossz döntését és megtagadja a parancs végrehajtását azért, hogy megvédje őt a sérüléstől, balesettől.”

 

Mindenhova bemehet

A magyar törvények szerint a vakvezető kutya mindenhová bemehet, az alábbi feltételekkel: * A kutyán hámnak kell lennie, a kiképző szervezet logójával. * Rendelkeznie kell a szükséges oltásokkal. * Ápoltnak kell lennie. * Rendelkeznie kell vakvezetőkutya igazolvánnyal. * Szájkosárra nincs szükség, a vakvezető kutya nem harap.  

 

Csak annak segítsünk, aki kéri!

Ha vakvezető kutyával és a gazdájával találkozunk, ajánljunk fel segítséget de ne sértődjünk meg, ha nem kéri. * Soha ne a kutya felől ajánljuk fel karunkat, hanem a másik, szabad oldalról. *Soha ne ragadjuk meg a látássérült karját, hagyjuk, hogy ő karoljon vagy tegye kezét a vállunkra. * Ha a látássérült kéri, szóljunk a gyalogátkelőhelyen, amikor szabad az átkelés. Tömegközlekedési eszközök érkezésénél megmondhatjuk, hányas számú jármű érkezik. *Nem kell megérinteni egy látássérültet, ha hozzá szólunk, hiszen hall. Ha nem figyel, akkor a kézfejünkkel óvatosan érjünk hozzá a karja külső részéhez. *Tökéletes segítség, ha a tömegközlekedési eszközökön előre engedjük a kutyát és gazdáját és mindkettőjüknek helyet biztosítunk. * Csak a gazdája engedélyével érjünk a kutyához és ne etessük! Bármi, ami elvonja a figyelmét a feladatáról, veszélybe sodorhatja a gazdáját és őt magát.

 

A vakvezető kutyák története

Az időszámítás szerinti 79-ből származik a legelső, vakokat vezető kutyák létezését bizonyító emlék.

A pompeii ásatások során találtak a vakok segítésére használt vezető kutyákat ábrázoló festményeket.

Az azóta eltelt évszázadok során különböző országokban használtak vakvezető kutyákat, például az ókori Kínában és a középkori Európában is. Az 1700-as és 1800-as évek során a történészek és az antropológusok több utalást találtak vakot vezető kutyára, óvodai versikékben és történetekben.

Az 1800-as évek közepéig nem létezett még vakvezető kutyákat elismerő jogszabály. Először 1838-ban, a brit parlament mentesítette az ebadó alól a vakvezető kutyák gazdáit.

A vakvezető kutyák intézményesített kiképzése az 1900-as évek elején kezdődött. 1934-ben Guide Dogs for the Blind Association néven alapították az első vakvezető kutya kiképző szervezetet Angliában. A II. Világháború megvakult veteránjai között széles körben alkalmaztak vakvezető kutyákat.

Magyarországon – hivatalosan- 1979 óta zajlik vakvezető kutya kiképzés. 2002-ig egyedül az MVGYOSZ végezte a tevékenységet, majd különböző alapítványok és egyesületek is próbálkoztak a dologgal, több-kevesebb sikerrel.

Forrás: MVGYOSZ

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

„Mink mostanában így” - Vele osztja meg az ágyát Kárpáti Rebeka

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

INSIDER

Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el