RETRO RÁDIÓ

Újranyitás: így csábítják vissza a vendégeket hétfőtől a budapesti éttermek

Újranyitás: így csábítják vissza a vendégeket hétfőtől a budapesti éttermek
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2020. 05. 18. 07:35

Rajtra készen várták a kormány döntését a budapesti éttermek: ma számos terasz kinyit. A vendéglátósok abban reménykednek, hogy jó idő lesz nyáron, így behozhatják a tavaszi kimaradást. Mától Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, az üzleteknek sem kell bezárniuk délután 3-kor.

„Minden sejtünk pezseg az izgalomtól! Kimondhatatlanul vártuk már ezt a pillanatot” – kommentálta a nyitás lehetőségét a városmajori Fióka étterem. Lázasan készültek tegnap a budapesti kerthelyiségek a nyitásra. Kevesebb asztalt tehetnek ugyan ki, de nem kell fizetniük a közterület használatáért, így, ahol van rá mód, nagyobb területet foglalhatnak el. Mint azt lapunknak több vendéglátós is elmondta: ez, az adókedvezmények és a bérpótlék nagy segítséget jelent és bíznak abban, hogy a főváros és a kerületek a kormányhoz hasonlóan rugalmasak lesznek. Ennek segítségével, ha jó lesz az időjárás, valamelyest be tudják majd hozni a kiesést.

„A járvány kezdetekor átálltunk a kiszállításra, így a beszerzéssel nem volt gondunk. A jelenlegi kínálattal fogunk indulni kedden, de kihasználtuk az időt a megújulásra, egy hét múlva már új étlappal várjuk a vendégeket, és a kertet is csinosítgattuk” – mondta a Ripost-nak a dél-budai Jardinette munkatársa. A Corvin sétány egyik kiülős borozója ma délután megnyitja a teraszát. Arra számítanak, hogy az emberek ki vannak éhezve az ilyen élményekre. Az Egyetem téren álló Véndiákban már csütörtökön berendelték az árut, számítottak a kedvező döntésre, már ma fogadják a vendégeket. A Nagymező utcában lévő Apacuka pedig egyenesen becsábítja a vendégeket: az új étlap mellett ajándék habzóbort és más meglepetéseket kínál annak, aki ma délután 4-től felkeresi és a belső teraszán keres kikapcsolódást.

Felújítással töltötték a kényszerpihenőt

Hétvégén az utolsó simításokat végezték a Gozsdu udvarban található vendéglátóhelyeken is.

Gozsdu-újranyitás
Fotó: Markovics Gábor

„A bezárás nagyon megviselt bennünket, de a tulajdonosok mindent megtettek annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb embert kelljen elküldeni” – mondja a Ripost-nak a Klikk nevű bisztró üzletvezetője. „Azonnal a hely renoválásába fogtunk: felújítottuk a bárpultot, kifestettünk, megcsináltattuk és újraburkoltuk a teraszt. Most feltöltjük a hűtőket és takarítunk, alig várjuk, hogy hétfőn kinyissunk!”

A „Feri”s kitchen” tulajdonosa, Salai Ferenc hétvégén is az üzletben szorgoskodott: a kijárási korlátozás idején rászorulóknak főztek, eddig közel 10 ezer adag ételt osztottak szét.

Fotó: Sulyok László

„Adományoztunk többek közt down-kóros gyerekeknek és a Péterfy kórház dolgozóinak is. Az ottani nővéreknek megígértem: ha vége a járványnak, akkor koktélozunk egyet itt, a teraszon. Alig várom, hogy eljöjjenek! Hétfőn kinyitunk, már megérkeztek az alapanyagok: a libacombok, a rák, a homár. De folytatjuk a jótékonysági főzést is.”

Keringető légkondi nem használható Két hét múlva várhatóan Budapesten is megnyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei, de csak olyan légkondicionálót használhatnak, amely a szabadból veszi a levegőt, belső levegőkeringetésű berendezés nem működhet. Bizonyos, meghatározott helyiségek kivételek, például ahol ez a nyersanyag tárolásához szükséges.

 

Hamarosan nyit a fővárosi állatkert Ma dönt a nyitás napjáról a Fővárosi Állat- és Növénykert – közölte tegnap Hanga Zoltán szóvivő. Az újranyitás napjáról a Főpolgármesteri Hivatallal egyeztetve dönt az intézmény vezetése. Erre akár néhány napon belül sor kerülhet, hiszen az intézmény felkészült az újranyitásra.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.