INSIDER

Újabb közösségi portálon vadásznak a gyerekekre a pedofilok

Eltűnt egy 11 éves magyar kislány, napokig kétségbeesetten keresték – majd mikor előkerült, kiderült: a TikTok nevű netes közösségi alkalmazáson csalta el valaki. Sok szülő még nem is hallott a TikTokról, miközben több tinédzser használja, mint a Facebookot. Angliában már figyelmeztettek a hatóságok: a TikTok a pedofilok és az Iszlám Állam kedvenc vadászterepévé vált.
  • Szerző: Ripost

A magyar hatóságok és a szülők napokig égre-földre keresték a 11 éves N. Dorottyát, aki a TikTokon ismerkedett meg és szeretett bele egy 15 éves fiúba, aki rávette, hogy megszökjenek. Napokkal később a hatóságok egy vonaton találtak rá, és kiderült: a szlovákiai „gyerek”, aki elcsalta, nem 15 éves, és valójában lány, csak fiúnak álcázta magát. Dorottyának iszonyú szerencséje volt, hogy nem egy pedofil karmai közé került, ugyanis a TikTok nevű alkalmazás ma már a pedofilok kedvenc terepe.

Tátikavideókból új, óriási közösségi oldal

A TikTok nevű, ma már szinte minden tini mobilján ott lévő közösségi alkalmazás bombaként robbant be a fiatalok életébe, hogy felvegye a versenyt a Facebookkal, az Instagrammal és a többi népszerű közösségi média appal. A felület egy „tátika”-alkalmazásnak indult (korábbi neve Musical.ly), a tinik vicces, rövid videókon tátogtak zeneszámokra, mintha ők énekelnék. Az oldalon számos sztár született: sokan a celebek hasonmásaiként váltak ismertté, mások zenei karrierbe kezdhettek. A TikTokot ma már világszerte több mint 1 milliárdan használják, kétharmaduk kamasz – tehát a tinik körében lassan népszerűbb, mint a Facebook. Ráadásul az átlagos felhasználó naponta csaknem egy órát tölt a TikTokon.

 

A TikTok vonzza a pedofilokat

Nem véletlen, hogy a pedofilok is felfigyeltek az oldalra. Angliában az adatvédelmi hivatal vizsgálatot is indított, és figyelmeztetést is adott ki az ügyben.

N. Dorottya / Fotó: police.hu

„A megfelelő biztonsági beállítások nélkül a gyerekek élő videókat oszthatnak meg magukról a hálószobájukból, amivel a pedofilok célpontjaivá válhatnak” – figyelmeztet Javed Khan, a Barnardo's Works gyerekeket segítő civil szervezet vezérigazgatója.

„Nem kérdés, hogy ez az applikáció mágnes a pedofilok számára” – jelentette ki határozottan John Carr, az Egyesült Királyság egyik vezető gyermekbiztonsági szakértője.

A TikTok nemrég szigorított a szabályzatán azoknál a videóknál, amelyben a felhasználók szexi ruhát viselnek vagy szexin táncolnak. A moderátorok intézkednek, ha bármi hasonlót látnak 18 év alatti felhasználóknál. A gyerekek már 13 éves kortól tudnak regisztrálni, de azt senki sem ellenőrzi, hogy valós adatot adtak-e meg...

A lány, aki fiúnak adva ki magát, a TikTokon csábította el N. Dorottyát / Fotó: Facebook

A szexuális ragadozóknak kihívó felvételekre sincs szükségük: ártatlan videók alapján is kiszemelhetik áldozatukat, akiktől legtöbbször kacér, kihívó felvételeket kérnek, vagy akiknek félreérthetetlen kommenteket írnak. A kétgyermekes anyuka, Carolyn Wilkins arról számolt be a The Sun napilapnak, hogy 11 éves kislányát, Izzyt is megtalálták.

„Írogatni kezdett neki egy férfi, több üzenetet is küldött, persze profilképe nem volt” – mondta az édesanya. A BBC-nek hasonlót mesélt egy édesapa: az ő 10 éves fiának azt írta egy zaklató, hogy menjen el hozzá...

Az iszlamista terroristák is felfedezték

Ha mindez nem lenne elég, dzsihadista propagandavideók is felkerültek az alkalmazás felületére, erről a Wall Street Journal adott jelentést. A videókon az utcán parádéztak a holttestek mellett, illetve a harcosok fegyverekkel pózolva próbálták meggyőzni a befolyásolható fiatalokat a besorozásra.

A TikTok közölte: a gyermekek biztonsága rendkívül fontos nekik, és igyekeznek kiszűrni ezeket a videókat, munkatársaik számtalan kommentet és videót ellenőriznek nap mint nap – kérdés, van-e erre kapacitás, ha még a Facebooknak sem sikerül.

Ami biztos: minden szülőnek érdemes megkérdeznie a gyermekét, hogy használja-e a TikTokot, s ha igen, miféle videókat nézeget, kikkel cseveg azon keresztül…

A másik oldal

A TikTokon persze, mint minden közösségi alkalmazáson, nagy sikert aratnak a pozitív, szívet melengető történetek is: ilyen például, amikor egy agyi bénulásos angol iskoláslány, Jasmine Morton közzétett egy videót, amelyben először sétált segítség nélkül – ezt félmillióan nézték meg. S rengeteg olyan TikTok-sztori is van, hogy több, ma már házaspár ezen az alkalmazáson keresztül ismerkedett meg.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?