INSIDER

Mindenki másképp csinálja, így élik túl a koronavírus korlátozásokat a magyarok

Akik lehetőségként élik meg a koronavírus-járvány jelentette kihívást, azok gyorsan váltanak. Rájuk mondják: a jég hátán is megélnek! A Ripost talált olyan kisvállalkozókat, akik a nehéz körülmények ellenére megtalálták a kiutat.
  • Szerző: Ripost

A temető mellől az internetre költözött a virágos

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tarsoly Claudia virágüzlete az Óbudai temető mellett található, ám amióta csak szűk körű temetések vannak és korábban be kell zárni, ötödannyi virágot se ad el.

„A legtöbb virág április-május-júniusban fogy, ebben az időszakban palántáznak, ekkor vannak a ballagások és az esküvők jó része, az anyák napja és a pedagógus nap is. Ám a koronavírus miatt elmaradnak a rendezvények, nem fogy a virág” – magyarázta a -nak a Dya virágüzlet tulajdonosa. „Úgyhogy a bolt mellett részben átköltöztünk az internetre, dísznövényeket is árulunk, a törzsvásárlóimnak pedig kedvezménykártyákkal és akciókkal kedveskedek. Ilyenkor mindig foglalkoztatok „beugrósokat”, amikor sok a munka, de most nem tudok, az egyik munkatársamat is fizetés nélküli szabadságra küldtem azzal, hogy három hónapon át megkapja a munkabére felét, s amint jobbra fordul a helyzet, várom vissza.”

Dobos Máté szívesen foglalkozik az online megrendelésekkel (Fotó: Ripost)

 

Fékbetéttel bíbelődik a karosszérialakatos

Rozsdás autók karosszériáinak helyreállításával foglalkozik Hamza Csaba, ám a jelenlegi helyzetben újabb szolgáltatásokat is vállal, hogy fent tudja tartani a vállalkozását és megélhetést biztosíthasson a beosztottjainak.

„A túlélés titka az alkalmazkodás, ezt tesszük most, amikor a karosszérialakatosi munkák mellett fékbetétet, autógumit vagy éppen olajat cserélünk a hozzánk betérő autósoknak” – árulta el a szakember. Így sikerült az ügyfélforgalom kétharmadát megőrizni és hat munkatársa közül senkit nem kellett elbocsátania.

Hamza Csaba műhelyében már nem csak karosszériás munkák zajlanak (Fotó: Ripost)

„Csak egy idősebb dolgozóm van otthon, akit nemrég műtöttek, és most már a saját érdekében nem is engedem dolgozni, amíg teljesen fel nem épül és véget nem ér a járvány” – tette hozzá.

 

Online tartják a gyerekzsúrt

Jakab Levente és családja bábszínházukkal járják az országot, ám a járvány miatt le kellett volna húzniuk a rolót – csakhogy a Kalap Jakab Klub online zsúrokkal tartja életben a vállalkozásukat.

„A gyerekek nevetéséért csináljuk!” – mesélte a -nak Jakab Levente. „Családi társaságunkat megrendelhetik a szülők vagy az óvónénik. A járvány előtt mindig személyesen mentünk az ünneplő családhoz és zenés, bábos előadással köszöntöttük fel a gyerekeket. Most online tartjuk a gyerekzsúrt.”

Levente és családja először arra gondolt, ingyen tart élő bejelentkezéseket, de mivel nincs más bevételi forrásuk, csak a vállalkozás, mégis kérnek némi pénzt a fellépésekért. Meglepve tapasztalták, hogy a szülők többsége ezt nemhogy nem veszi rossz néven, de támogatni kezdte őket, a fellépő pénzt olykor kiegészítik adományokkal.

„Korábban a legkisebb falukba is elutaztunk, most a saját kertünkben vagy rossz idő esetén a nappaliba állítjuk fel a díszleteket” – meséli. „A bejelentkezésünk meglepetés: a szülők, miközben ünneplik a gyerekkel a szülinapot, egyszer csak bekapcsolják a számítógépet vagy a telefont, és mi megjelenünk, névre szóló műsorral, énekkel, bábjátékkal felköszöntjük az ünnepeltet. Jó érzés, hogy szükségük van ránk a szülőknek és az óvodáknak.”

 

„Vegyetek autót, mert kell a pénz”

Meghökkentő reklámtáblával hirdeti szolgáltatását Csontos Zoltán autókereskedő. A pénz pedig azért kell, hogy megtarthassa munkatársait.

Fotó: Ripost

„A havi 80-90 autó helyett márciusban 40-45, ebben a hónapban pedig mindössze 9 kocsit adtunk el” – sóhajtja a CsontiCar tulajdonosa. „A járvány miatt nincsenek nézelődők, akinek autó kell, az a honlapról választ. Ráadásul, meglepetésemre, eladásra szánt autót se nagyon hoznak, pedig korábban havi negyven kocsit is megvettünk. Úgy tűnik, ebben a helyzetben mindenki kivár. Csak a dolgozóim miatt tartunk nyitva, egy embert így is el kellett bocsátanom, a többiek csökkentett munkaidőben dolgoznak. Remélem, kitartunk, míg vége a járványnak!”

 

Fertőtlenítéssel tartják meg a vásárlókat

Gianni Favaron húsz éve él és vállalkozik Magyarországon, a motoros felszerelést 92 éves nagyapja küldi Olaszországból. Kellett némi szervezés és furfang, hogy a szállítást megoldják, a vevőket pedig azzal tartják meg, hogy alapos fertőtlenítéssel garantálják a biztonságot.

Gianni Favaron nagy hangsúlyt fektet a fertőtlenítésre és a szájmaszkra a motoros felszerelésekkel foglalkozó boltjában (Fotó: Ripost)

„Amit felpróbálnak, de nem visznek el, máris megy hátra a raktárba, ahol a nap végén általános fertőtlenítést végzünk” – meséli az olasz tulaj. „Bizonyos előnyt jelentettek az olasz rokonok, mert mi már akkor felkészültünk a járványra, amikor itt még nem volt beteg, hallva az otthoni híreket. A munkatársaim is maszkban, szigorú higiénés előírások mellett dolgoznak, így gondoskodunk a vevőink biztonságáról, amit azzal hálálnak meg, hogy bátran jönnek hozzánk.”

És ezeket olvastad már?