INSIDER

Tokaji szőlőből is készül koronavírus elleni szer

Igazi magyar fejlesztésen dolgoznak a koronavírus ellen Debrecenben: a tokaji furmint szőlő héjából készülő lágypasztilla elpusztítja a torokban a koronavírust!
  • Szerző: Ripost

Hamarosan piacra kerülhet egy olyan lágypasztilla, amellyel kezelni lehet a koronavírust, és meg lehet akadályozni, hogy lejusson a tüdőbe, megelőzve azt a súlyos tüdőgyulladást, ami a legtöbb beteg halálát okozza!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az egyetemi borakadémiával dolgoznak rajta

Mint a -nak a Debreceni Egyetem megerősítette, a Mádi Bor Akadémia kutatóegység segítségével dolgoznak ezen. Mint lapunk kérdésére felelték, egy már forgalomban lévő vírusellenes lágypasztillát fejlesztenek tovább növényi alapú gyógyszerré, és hamarosan egy, a koronavírus elleni védekezésben specifikusabb készítmény jelenhet meg a piacon.

Illusztráció /Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Beleragad” a vírus a lágypasztillából képződött filmbe

- Az egyetem saját fejlesztése a teljesen természetes anyagokra épülő lágypasztilla, amiben – a Mádi Bor Akadémia kutatásai nyomán – a furmint szőlő héjában talált flavonoidokat alkalmazzuk, azok ugyanis néhány perc alatt elpusztítják a koronavírust. Ez a szopogatós pasztilla egy filmet képez a felsőlégúti nyálkahártyán, amibe beleragad a vírus, amely így nem tud mélyebbre hatolni a szervezetben – magyarázta Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora a haon.hu hírportálnak.

A nak most az egyetem megerősítette, hogy hamarosan tudományosan publikálják az eredményeket.

Hasonlóan működik a már forgalomban lévő, de még nem koronavírusra továbbfejlesztett lágypasztilla is: a leírása szerint “a száj- és a garatnyálkahártyán történő fizikai akadályképzéssel segíti a légúti fertőzést okozó vírusok és baktériumok elleni védelmet. Hatóanyagai védőpajzsként fedik be a száj- és a garatnyálkahártya felszínét, megnehezítve a légúti vírusok és baktériumok bejutását a szervezetbe.

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Szent-Györgyi Albert fedezte fel a hatóanyagot

A tokaji furmint szőlő héjában lévő flavonoidokról azt kell tudni, hogy a C-vitamin felfedezője, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert fedezte fel őket is 1930-ban. Eleinte vitaminnak hitték, egy ideig P-vitaminnak is nevezték, de aztán rájöttek, hogy fogyasztásuk nem nélkülözhetetlen a szervezetnek, így nem lehet vitaminná minősíteni.

A flavonoidok gátolják az öregedést is

Nem vicc, hogy a bor kismértékben gyógyszer – és ez a most igazi gyógyszerré váló flavonoidoknak is köszönhető. A szőlőben lévő flavonoidok főleg a bogyóhéjban és a magban találhatóak. Ezek a vegyületek az antioxidáns hatásuknál fogva gátolják az öregedést, de már korábban leírták, hogy védelmet nyújtanak az influenza ellen is.

Illusztráció /Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Debrecenben vakcinafejlesztésen is dolgoznak

A Debreceni Egyetemen jelenleg több, a koronavírus elleni védekezéshez kapcsolódó ígéretes kutatás is folyamatban van – közölték a tal. Ezek egyike a klorokin antimaláriás szer hatékony terápiás alkalmazásának pontos meghatározása, a másik pedig az oltóanyag-fejlesztés, amely az antibakteriális fejlesztési célterület mellett jelenleg nagyobb erőkkel dolgozik az antivirális fejlesztési irányon.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?